Ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πανηγύρια των ορεινών χωριών της Πίνδου είναι και αυτό που γίνεται σήμερα και αύριο στο ξακουστό Περιβόλι Γρεβενών. Η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είναι αλήθεια ότι ανάγκασε πολλούς Περιβολιώτες και μη να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και να ακυρώσουν την παρουσία τους στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται παραμονή και ανήμερα της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Τις εκδηλώσεις και την εικόνα που επικρατεί στο πανέμορφο χωριό της Πίνδου περιέγραψε στην ΕΡΤ Λάρισας ο συνταξιούχος δάσκαλος του χωριού κ. Γιάννης Γκολοβράντζας που κάλεσε όσους αγαπούν τη φύση να επισκεφθούν το Περιβόλι και ιδιαίτερα τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
«Μιλάμε για έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ποτάμια έχουν φουσκώσει, πολλοί παραθεριστές έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις στο χωριό, από σήμερα ξεκινάει το διήμερο του τελευταίου πανηγυριού της Παναγίας. Είναι η πρώτη φορά που το χωριό δεν θα κάνει αυτές τις εκδηλώσεις.
Το βράδυ θα χτυπήσουν οι καμπάνες και ο εσπερινός θα γίνει στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετά θα γίνει η περιφορά τρεις φορές γύρω από την εκκλησία, οι ευχές που διαβάζονται είναι συγκεκριμένες, αφορούν την έκκληση που κάνουν οι πιστοί και ο ιερέας την παναγία.
Συνεχίζουμε ακριβώς τα παλιά «πατήματα», το πανηγύρι είναι καθαρά παραδοσιακό, αύριο μετά την λειτουργία θα γίνει δημοπράτηση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία παίρνουν συνήθως οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι εκείνοι που μένουν τελευταίοι στο χωριό. Θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας περιμετρικά του χωριού, σε όλα τις εκκλησίες που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τέλος ο κόσμος θα καταλήξει στην πλατεία, θα γίνει ο «γενικός χορό – κίνικ», όπου πρώτος θα χορέψει αυτός που πήρε το ύψωμα και τον ακολουθεί όλος ο κόσμος. Είναι μια εκδήλωση που προσπαθούμε να διατηρήσουμε.
Οι Περιβολιώτες είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, στο Παρίσι, στην Αμερική, κατά μια εκτίμηση ο αριθμός των Περιβολιωτών ανέρχεται περίπου στις 20.000 άτομα. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν όλο το χρόνο στο χωριό, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει επιχειρήσεις, υπάρχουν κατάστημα και ξενοδοχείο που μένουν όλο το χειμώνα ανοικτά. Υπάρχει χειμερινός τουρισμός γιατί είμαστε κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο «Βασιλίτσα» αλλά υπάρχει και ο εθνικός δρυμός της «Βάλια Κάλντα», υπέροχο τοπίο μοναδικής ομορφιάς».
ert.gr