Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς με τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία της αγοράς εξετάζει η κυβέρνηση βάση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και τις συστάσεις της επιτροπής των ειδικών.

Τη Δευτέρα πρεμιέρα έκανε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με αγορές μέσω ραντεβού, χρονική ισχύ δύο ωρών για τις μετακινήσεις των πολιτών, περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων και εξαιρέσεις στις «κόκκινες περιοχές», όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο click away.

Το επόμενο άνοιγμα αναμένεται να είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών.

Μιλώντας χθες στο Mega  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι  είπε ότι «Θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

«Η Γ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν» πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Πιθανότερη ημερομηνία για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» σημείωσε νωρίτερα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως σημείωσε μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστούν δυο εβδομάδες προκειμένου να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια με την προϋπόθεση πως θα πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο.

Εκείνο που παραμένει αστάθμητος παράγοντας, πλην της συμμόρφωσης στα μέτρα, είναι και το κρύο που τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο και δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση διάδοσης του ιού.

Τελευταία θα ανοίξουν γυμναστήρια και εστίαση

Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ερωτηθείς για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε ότι «θα διενεργούν εξετάσεις για πτυχία μόνο για όσα παιδιά είναι να φύγουν στο εξωτερικό».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του λιανεμπορίου, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων από άποψης κοσμοσυρροής.

liberal.gr