Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το πρόστιμο για τους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έκλεισαν ακόμα το ραντεβού τους. Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, το διοικητικό αυτό πρόστιμο ανέρχεται στα 50 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο, και 100 ευρώ για το Φεβρουάριο.

Από τότε που ψηφίστηκε το ο νόμος για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, κλείστηκαν περίπου 220.000 νέα ραντεβού, ωστόσο υπάρχουν ακόμα 310.000 πολίτες, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% των πολιτών άνω των 60 έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις που αφορούν στο πρόστιμο αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός του προβλεπόμενου χρόνου, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το πρόστιμο αυτό θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαλάσσονται οι εξής κατηγορίες:

- Όσοι έχουν νοσήσει και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης που έχει διάρκεια 180 μέρες.

- Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

- Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

- Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

liberal.gr