Ως μια πολύ σημαντική στιγμή, ιστορική στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας της Αλοννήσου, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του υποβρύχιου Μουσείου του ναυαγίου της Περιστέρας που χαρακτηρίζεται μάλιστα και ως ο «Παρθενώνας» των ναυαγίων.

Από τη Στενή Βάλα της Αλοννήσου όπου βρέθηκε σήμερα ως επίσημη προσκεκλημένη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα Μενδώνη τόνισε εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μετά από προσπάθειες ετών για την ανάδειξη το εν λόγω αρχαιολογικού πλούτου, το ναυάγιο υποδέχθηκε και επισήμως τους πρώτους καταδυόμενους επισκέπτες.

Μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια αποδίδεται έστω και πιλοτικά μέχρι τον Οκτώβριο και έπειτα συστηματικά, στους κατοίκους της Αλοννήσου, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι, η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες, έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Αυτός ο συνδυασμός του περιβαλλοντικού πάρκου και με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου.

Ούτως ή άλλως η σύγχρονη τάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο στόχος μας, ο στόχος της κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά του πλανήτη. Μόνο μέσα από τα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να μιλάμε και για ζωή και για ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και τους πολιτισμού δημιουργεί προϋποθέσεις για μια τεράστια υπεραξία στη συγκεκριμένα περιοχή.

Μία υπεραξία συμβολική αλλά και πραγματική. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ τον εαυτό που πάρα πολύ τυχερό που σήμερα εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχα την χαρά την τύχη και την τιμή μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον κ. Κώστα Αγοραστό, αγαπητό φίλο, να αποδώσουμε σε όλο τον κόσμο τον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας. Ενός ναυαγίου εξαιρετικά σημαντικού καθώς είναι από τα πρωϊμότερα, από τα παλαιότερα που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο.

magnesianews.gr