Με το βλέμμα στραμμένο στην Δευτέρα, τελική ημέρα της οριστικοποίησης των Μηχανογραφικών Δελτίων, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον «γρίφο» του μηχανογραφικού, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Στην «ταυτότητα» τω φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων καταγράφεται ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές «έπεσαν» κάτω από τη βάση. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Χημεία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ενώ σε όλα τα επιστημονικά πεδία λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες.

Με μία πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους (ποσοστό 42,4%) από το 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των θετικών σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και το περίπου 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου, συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.

Στον αντίποδα τα άριστα γραπτά ήταν εφέτος ελάχιστα . Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που έχει δημιουργηθεί είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από 19.750 μονάδες, ενώ από 19.000 έως 19.749 μονάδες συγκέντρωσαν 131 υποψήφιοι. Πέρυσι στην Βιολογία αρίστευσε το 16,5% και εφέτος το 6,5%.Χαρακτηριστικό του φετινού «χάρτη» των Πανελλαδικών είναι η έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών επίπτωση από τον κορωνοιό, όπου οι καλοί μαθητές προετοιμάστηκαν και οι μέτριοι επηρεάστηκαν από την κατάσταση.

Σε ότι αφορά στην πορεία των βάσεων αναμένεται πτώση παντού ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία. Η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης ακόμα και η Ιατρική σχολή θα πέσει κάτω από το φράγμα των 18000 μορίων, σε σχολή στην περιφέρεια, ενώ αναμένεται «γκρέμισμα» των βάσεων σχολών στην επαρχία. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες σημειώθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με πολύ υψηλό επίπεδο αναβαθμολόγησης ενώ στα Μαθηματικά το 58,84% έγραψε κάτω από τη βάση Αλλά και στην Ιστορία περίπου το 50% δεν έπιασε τη βάση. Πολύ χαμηλές είναι οι βαθμολογίες σε Χημεία (48,28% κάτω της βάσης) και Βιολογία, όπου ποσοστό περίπου 45% έγραψε κάτω από τη βάση.

Στις ανθρωπιστικές σπουδές 3 στους 4 υποψήφιους έγραψαν πάνω από τη βάση ενώ αντίθετα στο πρώην μάθημα βαρύτητας των αρχαίων μόλις 1 στους 2 πέτυχε βαθμολογία πάνω από το 10 και λιγότερο από το 1% όσων εξετάστηκαν πέτυχαν βαθμολογία άνω του 19.

Στις Θετικές Σπουδές ένας στους δύο μόνο πέρασε τη βάση του 10 με το ποσοστό των αριστεύσαντων (με βαθμολογία άνω του 19) να είναι μόλις στο 1,28%.Στις Σπουδές Υγείας το 47% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και μόλις το 2,15% αρίστευσε.

Στις Οικονομικές Σπουδές, τέλος, περίπου τρεις στους τέσσερις υποψηφίους βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση και μόλις 178 υποψήφιοι (ποσοστό μικρότερο του 1%) πέτυχε βαθμολογία από 19 έως 20. Από τα  στοιχεία  προκύπτει  κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική και η Ψυχολογία  αναμένεται μικρή πτωτική πορεία  .Στις σχολές από την μέση και κάτω , ανάλογα με την βάση εισαγωγής, η πτώση θα είναι μεγάλη. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται  πτώση σε όλο το φάσμα  των σχολών  Σε ότι αφορά στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα υπάρχει στασιμότητα  ή και πτωτική τάση στην πορεία των βάσεων.

Με βάση την εικόνα των γραπτών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει πτωτική τάση και στις Ιατρικές σχολές ενώ για τις σχολές από 16 και κάτω προβλέπεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων. Στις οικονομικές σχολές αναμένεται να έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί μία ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας. Κάποιες σχολές αναμένεται να έχουν πορεία ωστόσο η ισοτίμηση με τις αντίστοιχες περσινές βάσεις αναμένεται σταθερή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Μετεγγραφές

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών καθώς τίθεται βαθμολογικό πλαφόν 2.750 μονάδων. Δηλαδή ένας υποψήφιος  για να μετεγγραφεί από τμήμα περιφερειακού ΑΕΙ σε κάποιο κεντρικού πρέπει να έχει συγκεντρώσει  2.750 μονάδες από τη βάση του τμήματος στο κεντρικό ΑΕΙ και να  έχει τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να ζητήσεις και πάρει την μετεγγραφή. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

protothema.gr