Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια της Ηπείρου και άλλων περιοχών, στην οποία κατηγορούμενοι είναι ένας αρχιμανδρίτης της μητρόπολης Ιωαννίνων -υπεύθυνος και σε κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος- και άλλα πέντε άτομα.

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, άγνωστος τηλεφώνησε και είπε πως έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο χώρος.

Όταν όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους, είχε παρέλθει ο χρόνος και το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για τις 16 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κατηγορούμενους, ένας 80χρονος ιδιώτης, έχει πρόβλημα υγείας και πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2020 να προσκομίσει ιατρικές βεβαιώσεις που να πιστοποιούν την σοβαρότητα της κατάστασής του.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν πλην του αρχιμανδρίτη που φέρεται μεταξύ των «εγκεφάλων» του κυκλώματος, τα μέλη του οποίου έκλεψαν εικόνες και εκκλησιαστικούς θησαυρούς από μοναστήρια και ξωκκλήσια, ένας επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού γόνος γνωστής οικογένειας των Τρικάλων, ένας βιβλιοδέτης από το Μοναστηράκι στο παλαιοπωλείο του οποίου βρέθηκαν κλεμμένα βιβλία και Ευαγγέλια από την Ήπειρο.

Ως συνεργοί τους φέρονται επίσης ένας ιερέας από χωριό των Ιωαννίνων, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έδωσε τα κλειδιά του ναού στον αρχιμανδρίτη και ένας 80χρονος που είχε δευτερεύοντα ρόλο.

Στα δικαστήρια των Ιωαννίνων βρέθηκε χθες ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων, ενώ με δικηγόρους εκπροσωπήθηκαν δύο μητροπόλεις ως πολιτική αγωγή.

ethnos.gr