Σε 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα σήμερα η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς» επισήμανε επίσης.

«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία», με μια πενταμελή ομάδα ιατρών που θα ελέγχει όλα τα αιτήματα της πλατφόρμας με βάση την προτεραιοποίηση που έχει επιδοθεί, σημείωσε η κα. Γκάγκα, καταλήγοντας: «Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας».

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και η νόσος εξακολουθεί να είναι νόσος, πρέπει να προσέχουμε».

Αρχικά τη θεραπεία θα χορηγήσουν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το «Αττικόν», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου, και Αλεξανδρούπολης.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όπως έχει διευκρινίσει η κα. Γκάγκα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται. 

imerisia.gr