Σε αναλογία ψήφων και πληθυσμού πρέπει να αποτελεί μακράν την μεγαλύτερη επίδοση υποψηφίου συμβούλου στα εκλογικά πεπραγμένα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Ο Χρήστος Μιχαλάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού στα Τρίκαλα, κάτοχος μέχρι σήμερα του αξιώματος του χωρικού περιφερειάρχη επί δύο θητείες, έλαβε στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, τις 33.738 ψήφους! Και για να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδοσή του σημειώνουμε ότι ο δεύτερος στην κατάταξη (Ντίνος Μπάρδας) είχε 8.583 σταυρούς που για τα φυσιολογικά δεδομένα θεωρούνται πολλοί.

Μάλιστα κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο, αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα: Σε ένα εκλογικό κέντρο των Τρικάλων ο συνδυασμός του Αγοραστού έλαβε 117 ψήφους και ο Μιχαλάκης 115 σταυρούς. Ο αντιπεριφερειάρχης …έψαχνε να δει τι συνέβη με τα δύο ψηφοδέλτια. Ηρέμησε μόνο όταν διαπίστωσε ότι αυτά ήταν ασταύρωτα, ρίχθηκαν δηλαδή υπέρ του συνδυασμού.

Η “ψηφοθηρική μηχανή” που λέγεται Χρήστος Μιχαλάκης δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την κεντρική Νέα Δημοκρατία η οποία με βάση τις κομματικές δημοσκοπήσεις και την αρχική εκτίμηση για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, έσπευσε να τον συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του νέου ψηφοδελτίου έστω και αν, για ευνόητους λόγους, δεν διέρρευσε κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο φήμες.

Τα πράγματα όμως μετά τον ορισμό των εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου 2019 περιπλέκονται. Ο Μιχαλάκης, ως αιρετός περιφερειάρχης, διατηρεί κώλυμα εκλογιμότητας μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2019 και η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα είναι μεν εφικτή αλλά παραμένει ευάλωτη σε περίπτωση κατάθεσης ένστασης εις βάρος του από οποιονδήποτε εκλογέα.

Ήδη οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι οι νομικοί της ΝΔ εξετάζουν διεξοδικά το θέμα Μιχαλάκη για να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το κώλυμα εκλογιμότητας, σενάριο πάντως που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Αντιθέτως το πιο πιθανό είναι ο αντιπεριφερειάρχης των Τρικάλων να συμπεριληφθεί στο εθνικό ψηφοδέλτιο έστω και αν ο κίνδυνος να χάσει την έδρα στο εκλογοδικείο, έναν με ενάμιση χρόνο μετά, είναι ορατός. Ως γνωστόν τα κομματικά επιτελεία ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις ψήφους και δευτερευόντως για το που θα καταλήξει η βουλευτική έδρα.

Τι λέει ο ίδιος ο Χρήστος Μιχαλάκης για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; “Ότι πει ο κόσμος”... Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε την Τετάρτη στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας.

Κώστας Τόλης