Συνεχίζονται στην Μεγάρχη οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για το θέμα των λυμάτων της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένη ρύπανση στον ποταμό Πηνειό και στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του trikalola αφορμή, ήταν η έγγραφη άδεια που δόθηκε στην γαλακτοβιομηχανία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να μεταφέρει χώμα μέσα στην κοίτη του ποταμού, όπου υπάρχουν τα λύματα και αφού αφομοιωθούν με το χώμα να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Τρικάλων.

Οι κάτοικοι θεωρούν πως δεν επρόκειτο για λύματα τα οποία έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία-παράγωγα από βιολογικό καθαρισμό (λυματολάσπη δηλ.), αλλά για επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα και θα χρειαζόταν ειδική μεταχείριση.

Η διαμαρτυρία της επιτροπής των κατοίκων, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη, ήταν πως η συγκεκριμένη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας υπογράφει ένα έγγραφο χωρίς υπεύθυνο χαρακτηρισμό των λυμάτων ως όφειλε.

Χρειάστηκε επέμβαση της Αστυνομίας ή οποία απλά κατέγραψε το συμβάν και η εργασία άρχισε χωρίς να παρεμποδιστεί. Τελικά μέχρι στιγμής γίνονται μόνο εργασίες επιχωμάτωσης και αποκατάστασης του χώρου, με τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης και των κατοίκων, χωρίς την μεταφορά αυτών στον ΧΥΤΑ, όπως αρχικά ήταν να γίνει.

Στο σημείο ήταν και ο υπεύθυνος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την επίβλεψη των εργασιών και την αποκατάσταση αυτών που θα γινόταν από τις εργασίες. Επίσης, ήταν και εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος προτάθηκε από το trikalaola.gr να εκφέρει τη γνώμη του στην κάμερα για τα τεκταινόμενα  και για όσα καταλογίζονται από τους κατοίκους της Μεγάρχης, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής αγώνα, περιμένουν έγγραφη την υπόσχεση της γαλακτοβιομηχανίας, πως θα γίνονται τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα, ως προς την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων και να μην παρατηρηθούν άλλη φορά λύματα στον Πηνειό  ποταμό.

Στην προσπάθεια αυτή, συνετέλεσαν τόσο η εξουσιοδοτημένη δικηγόρος της επιτροπής των κατοίκων κα Ματίνα Καπρίτσα, αλλά και του δικηγόρου της επιχείρησης.

Έτσι, θα αποκατασταθούν και οι σχέσεις της επιχείρησης με τους κατοίκους του χωριού, οι οποίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες ημέρες είχαν επιδεινωθεί στο έπακρο λόγω του προβλήματος. Η επιτροπή αγώνα δεν εφησυχάζει και πλέον θα παρακολουθεί καθημερινά το τι συμβαίνει με τα λύματα και την υπόσχεση της επιχείρησης.

Πρόθεσή τους, όπως επισημαίνουν για μια ακόμη φορά δεν είναι βέβαια να κλείσει η επιχείρηση, ούτε καν την επιβολή προστίμων που στην ουσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά η σωστή διαχείριση των αποβλήτων τα οποία καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό με τις όποιες συνέπειες για το περιβάλλον γενικά.