Σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους εξελίσσεται για τους επιτελείς του Μητσοτάκη το ψηφοδέλτιο στον νομό Τρικάλων. Πλήθος οι ενδιαφερόμενοι, καθώς υπολογίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα βγάλει τουλάχιστον τρεις βουλευτές. Μία από τις στρεβλώσεις του εκλογικού νόμου όπως άλλωστε την γνωρίζουμε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ας δούμε τα δεδομένα. Μέχρι τώρα, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής οι Βλαχογιάννης, Λιούτας, Αναγνωστόπουλος, Κρητικός, Χατζηγάκης, Σακκάς, Νάνης, Λιάπης, Λάππας, Κολίτσας, Κουτσονάσιος, Βράντζας, Τσιαούσης. Και οι κυρίες Νικολάου, Λιούτα, Παπακώστα και Γάλλου - Δαλκαφούκη.

Ο Ταμήλος ενημέρωσε αρμοδίως ότι θα “αφήσει χώρο στο νέο αίμα της παράταξης”, ενώ ο μόνος δεδομένος στη λίστα είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Σκρέκας ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα έχει πρόβλημα επανεκλογής.

Το πλήθος των ενδιαφερομένων υποψηφίων βουλευτών καλείται τώρα η Νέα Δημοκρατία να το βολέψει στις έξι μοναδικές θέσεις που διαθέτει το ψηφοδέλτιο των Τρικάλων. Λύση σε αυτό δεν υπάρχει ούτε από την Μυθολογία. Οι παρεμβάσεις στα κεντρικά της Οδού Πειραιώς άπειρες. Ελάχιστες όμως λαμβάνονται υπόψη καθώς εξαρτάται ποιός είναι ο παρεμβαίνων και για για ποιόν ενδιαφέρεται.

Από πλευράς γυναικείων ονομάτων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο πρόσωπα, αν και οι τελευταίες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μία μόνο υποψηφιότητα, καθώς είναι δύσκολο να μείνουν εκτός νυμφώνος κάποιοι από τον ανδρικό πληθυσμό που διαθέτουν αξιόλογη απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι το κριτήριο επιλογής θα είναι ακριβώς αυτό. "Φέρνεις περισσότερους ψήφους από τον άλλον; Έχεις προβάδισμα να συμπεριληφθείς". Η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται άλλωστε ιδιαίτερα πολωτική.

Μπροστά λοιπόν στις αυξημένες ψηφοθηρικές ανάγκες που δημιουργούνται, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται πιθανόν να αξιοποιήσει και πρόσωπα που τα προόριζε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναφερόμαστε στην περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη ο οποίος για την ώρα δεν εκδηλώνεται, αλλά όσοι γνωρίζουν το γαλάζιο παρασκήνιο τον κατατάσσουν στην κατηγορία “τραβάτε με κι’ ας κλαίω”. Είναι μια από τις περιπτώσεις υψηλής εκλογιμότητας που δύσκολα η ΝΔ θα αφήσει αναξιοποίητη. Η περίπτωσή του θα παρουσιαστεί ως μια “αναπόφευκτη επιστράτευση στον κοινό αγώνα”, αδιαφορώντας αν αντιδράσει ο Αγοραστός που δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ότι δεν θα τον έχει πια μαζί του.

Το κώλυμα εκλογιμότητας του Μιχαλάκη παύει να υφίσταται στις 31 Αυγούστου 2019. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές αν αυτές γίνουν νωρίτερα. Η όποια ένσταση θα κατατεθεί εναντίον του θα κριθεί αργότερα στο εκλογοδικείο... 

Αν οριστικοποιηθεί η κάθοδος του αντιπεριφερειάρχη το εκλογικό σκηνικό στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των Τρικάλων αποσαφηνίζεται. Οι δύο βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, θα καταληφθούν από τους κυρίους Σκρέκα και Μιχαλάκη. Η μάχη των υπολοίπων θα γίνει, πιθανότατα, μόνο για την τρίτη θέση. 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι παρά σενάρια και εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η κάλπη...

Κώστας Τολης