Τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που θα ισχύσουν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας σε όλη τη χώρα εξειδικεύουν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου κι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 6 Απρίλίου.

Θα ισχύσουν οκτώ εξαιρέσεις.

Συγκεκριμενα, θα επιτρέπεται:

Μετάβαση από και προς την εργασία, μόνο σε εργάσιμες ώρες.

Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από προηγούμενη επικοινωνωνία

Μετάβαση σε κατάστημα για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης όπου δεν είναι δτυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση σε τράπεζα

Παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη

Μετάβαση σε τελετή υπό τους ορους που προβλέπει ο νόμος

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου, η Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων: Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων.

Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κλπ), για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση (π.χ. σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κλπ), καθώς η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, με βάση τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Το κράτος κι ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος είπε πως στα οχήματα θα επιτρέπεται να επιβαίνουν μόνον ο οδηγός κι ένα ακόμα, δεύτερο άτομο, όχι περισσότερα.

Όλες οι οδηγίες αναρτώνται το βράδυ της Κυριακής στον σύνδεσμο forma.gov.gr

«Έσπασαν» την καραντίνα

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό  υφ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, σε περισσότερους από 200 ενδεικτικούς ελέγχους την Κυριακή, συνολικά 13 άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και όφειλαν να είναι σε κατ' οίκον καραντίνα για 14 ημέρες εντοπίστηκαν εκτός της οικίας τους. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθέναν και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

naftemporiki.gr