"Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό.

Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει".

Με αυτή την επισήμανση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε στο προσκήνιο της συνάντησης με τους περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο…παρά πέντε των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τη διαχείριση της ατζέντας (οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.

"Δε μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας…Δε γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.

Προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι ποσοτικά μεγάλο. "Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς", ανέφερε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνονται:

- 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο.

- 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα.

- 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται. 

capital.gr