Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Αγοραστός όρισε το έργο του Αχελώου ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Έχουμε ένα ημιτελές, ένα έργο το οποίο το θέλει η Ευρώπη. Στις επαφές μου στις Βρυξέλλες μού λένε γιατί δεν κάνετε το έργο του Αχελώου. Ο Αχελώος μπορεί να παράγει από δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το ένα που είναι στη Μεσοχώρα και είναι σχεδόν έτοιμο και θα έχει η ΔΕΗ έσοδα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, και θα ρυπαίνουμε λιγότερο και θα έχουμε μικρότερο αρνητικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα.

Η Συκιά είναι το δεύτερο, με τη μεταφορά νερού που πάει χαμένο στον Αμβρακικό και πνίγονται από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας χωράφια. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να είναι το πρώτο αυτή τη στιγμή ημιτελειωμένο έργο αντίστασης στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» είπε ο περιφερειάρχης.

Έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου του Αχελώου και τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης των παλιών μελετών. Είναι μονόδρομος, για να γίνει το έργο πρέπει να το αναλάβει η Περιφέρεια, επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη διοικητική επάρκεια και τη διαχειριστική ικανότητα για το θέμα μεταφοράς του νερού.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής συνοχής για την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες. «Η συνοχή είναι το όραμα της Ευρώπης. Συνοχή σημαίνει πάμε μαζί. Η συνοχή για να πετύχει πρέπει να έχει συνεργασία και συνέργεια, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, να φύγουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η συνοχή πρέπει να υπακούει σε έναν κανόνα. Να φέρουμε το μέλλον στο σήμερα» δήλωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, προέταξε πως τα έργα της πολιτικής συνοχής πρέπει να αντανακλούν στα προβλήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων. Έτσι, σημείωσε, οι πολίτες θα έχουν την αίσθηση ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Μιλώντας για την αξιοποίηση των πόρων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός είπε ότι «στα 9 τελευταία χρόνια η Περιφέρεια έχει υλοποιήσει πάνω 10.000 έργα σε όλους τους τομείς: υγεία, παιδεία, αγροτικό τομέα, υποδομές, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμων, διαχείριση στερεών και υγρών απορριμμάτων, αθλητισμό, πόσιμο νερό, καταπολέμηση της φτώχειας. Δήλωσε εμφατικά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια και δεν έχει κανένα πρόστιμο.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας, είπε πως ανέρχεται περίπου στα 550 εκατ. ευρώ και επισήμανε πως σε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ βρίσκεται πάνω από 110% και σε συμβασιοποιήσεις 78%.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα κανονικά.

Δημήτρης Μάνωλης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)