Η κακοκαιρία Μήδεια δεν έχει επιπτώσεις μόνον στην γεωργία και στις καλλιέργειες, αλλά και στη ζωική παραγωγή.

Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών (π.χ. δυσκολία πρόσβασης στις μονάδες, αποκλεισμοί κ.λπ.), που λίγο-πολύ έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δραματική μείωση της παραγωγικότητας των ζώων στο γάλα, αλλά και τα αυξημένα κόστη για ζωοτροφές, για τον απλό λόγο, ότι με το χιονιά σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατή η βοσκή στο ύπαιθρο.

Για μεγάλη μπόρα που πέρασαν οι μονάδες και στην Θεσσαλία κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που σήμερα Σάββατο συνεδριάζει το ΔΣ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποτανθεί στην πολιτεία και στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκουρομπίνος, παρατηρείται μεγάλη απώλεια στην παραγωγή γάλακτος έως και 50%, ειδικά στα πρώιμα πρόβατα, αυτά δηλαδή, που γέννησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ο κ. Γκουρομπίνος εκτιμά ότι από αυτό το 50%, ένα ποσοστό 30% δεν επανέρχεται, με αποτέλεσμα τις απώλειες εισοδήματος, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα αυξημένα κόστη για προμήθεια ζωοτροφών.

Τέλος, ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρει ότι λόγω του ότι τα ζώα έμειναν ενσταβλισμένα για πολλές ημέρες, καταγράφηκε εκτόξευση στο κόστος παραγωγής, καθώς λόγω και του κρύου τα ζώα είχαν μεγαλύτερες θερμιδικές ανάγκες.

agrotypos.gr