«Ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων δεν αποδίδει το κεντρικό κράτος στις Περιφέρειες, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2019», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός.
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξήγησε πως με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), η χρηματοδότηση των περιφερειών το 2019 έπρεπε να ανέρχεται σε 1,358 δισ. ευρώ
Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 665 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι για ακόμη μια χρονιά οι Περιφέρειες στερούνται πολύτιμων για την κοινωνία πόρων, που προσεγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, και συνεπώς καλούνται να λειτουργήσουν σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στον προϋπολογισμό των Περιφερειών έχει εγγραφεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».
«Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι τα λόγια για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης δεν συνοδεύονται από πράξεις καθώς η χρηματοδότηση όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά στην ουσία μειώνεται καθώς οι ανάγκες αυξάνονται λόγω και των νέων αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται στις Περιφέρειες χωρίς τους κατάλληλους, ανθρώπινους και χρηματικούς, πόρους», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπορέσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) να καταβάλλει στην ώρα του τον Δεκέμβριο του 2018 το διατροφικό επίδομα στους νεφροπαθείς καθώς αναλαμβάνει τη σχετική αρμοδιότητα με βάση τον προϋπολογισμό του 2019.