Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Μπουτίνας, μίλησε στο News247.gr για τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν τον τόπο εξαιρετική επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό και το καλοκαίρι.

Ακριβώς στη μέση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Θεσσαλία δεν είναι απλά ένας καλλιεργήσιμος, απέραντος κάμπος, αλλά μια ολόκληρη περιοχή με αντιθέσεις, με πεδινό και ορεινό όγκο, με εξαιρετική ακτογραμμή και νησιά, όπου, όλες τις εποχές του χρόνου, μπορείς να βρεις το σημείο ενδιαφέροντος και να απολαύσεις ξεχωριστές διακοπές.

Κύριε Μπουτίνα, η Θεσσαλία εκπλήσσει ευχάριστα τα τελευταία χρόνια. Είναι τα έργα υποδομής που βοήθησαν, οι αυτοκινητόδρομοι και τώρα το γρήγορο τρένο;

Την πρώτη τετραετία η Περιφερειακή αρχή του Κώστα Αγοραστού, στάθηκε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής που θα βοηθούσαν στην καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στη Θεσσαλία. Τα έργα υποδομών συνεχίζονται με την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τον τερματικό σταθμό των Μετεώρων και άλλα σημαντικά έργα, όπως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της ν. Μεσογείου, τη λίμνη Κάρλα. Άρα, με οδηγό αυτά τα σημαντικά έργα η Θεσσαλία γίνεται γνωστή και η Θεσσαλία αναδεικνύεται σε μια Περιφέρεια φιλική προς το επιχειρείν, σε μια Περιφέρεια φιλική προς το περιβάλλον και σε μια Περιφέρεια που μπορεί να μεταδώσει τεχνογνωσία.

Ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν έχει μόνο κάμπο. Έχει και θάλασσα και θαυμάσια νησιά. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει τη δημιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα με Υποβρύχια Μουσεία είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από φέτος το καλοκαίρι προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος. Οι επισκέπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη στεριά, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας. Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας της Αλοννήσου, διαμορφώθηκε ένας καινοτόμος και μοναδικός στην Ελλάδα εκθεσιακός χώρος εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία.

Ωστόσο, και η ενδοχώρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ακόμα και το καλοκαίρι, συνιστά προορισμό εναλλακτικών διακοπών.

Η Θεσσαλία είναι τουριστικά μια μινιατούρα της Ελλάδας. Διαθέτει όλα τα τουριστικά προϊόντα, από τουρισμό αναψυχής μέχρι πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, από τουρισμό περιπέτειας μέχρι γαστρονομικό τουρισμό και πολλά, πολλά ακόμα. Ιδιαίτερα η ενδοχώρα, έχει τεράστιο πλούτο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόσφατα αναδειχθήκατε ως η πρώτη Bike Friendly Περιφέρεια της χώρας. Είναι και το επίπεδο της περιοχής που βοηθάει;

Η πρώτη «Bike Friendly» Περιφέρεια στη χώρα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΝΑΤTOUR». Οι δράσεις «Bike Friendly» που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, καθιστούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας ποδηλατικό προορισμό της χώρας και προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου ως «μέσου βιώσιμης ανάπτυξης και επιλεγμένης μετακίνησης από τους επισκέπτες και τουρίστες.

Οι κινήσεις που έχετε κάνει, αναδεικνύουν ένα άλλο πρόσωπο της Θεσσαλίας, όχι μόνο εκείνο της παραγωγικής, αλλά κι εκείνο της πολιτιστικής και της τουριστικής περιοχής. Έχετε δει αποτελέσματα επισκεψιμότητας;

Από το 2014-2019 η επιτυχία ήταν ότι υπήρχαν, και υπάρχουν, μετρήσιμα αποτελέσματα.

- η προβολή των προορισμών σε όλο τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός με βάση την τηλεθέαση των εκπομπών ή την θεαματικότητα της. Τα media trips απέδωσαν ανάλογα. Για παράδειγμα μετά από κάθε media trip έρχεται η αποστολή του άρθρου ή της εκπομπής που παρουσιάζει την περιοχή που επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος, καθώς και οι πωλήσεις του εντύπου ή οι θεάσεις του υλικού στο διαδίκτυο.

- το κέρδος από τις κινηματογραφικές παραγωγές ανάγεται στην προβολή των προορισμών ανάλογα με τη θέαση των παραγωγών αυτών.

- διανυκτερεύσεις: σε σύνολο των θεσσαλικών καταλυμάτων από το 2015 μέχρι το 2017, είχαμε αύξηση σε ποσοστό 12%.

- αεροδρόμια με αύξηση 20% στις διεθνείς αφίξεις στο διάστημα 2015-2018 - λιμάνια: λαμβάνοντας υπόψιν μας τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από και προς τα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αγιοκάμπου και Αλοννήσου, έχουμε 18% αύξηση, συνολικά.

- επισκέψεις σε μουσεία: Βλέποντας την επισκεψιμότητα συνολικά στα μουσεία από το 2015 μέχρι το 2017, διαπιστώνουμε μια άνοδο της τάξης του 47%.

- το σημαντικότερο όλων, είναι η αύξηση της απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις: το 2013 ήταν 12,8 χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο και το 2017, που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, είναι 26,7, ήτοι αύξηση 100%.

Πόσο γνωστή είναι η Θεσσαλία στο διεθνές κοινό και από ποιες περιοχές προσελκύετε τουρισμό;

Προσπαθούμε με στοχευμένες κινήσεις και δράσεις να προβάλλουμε και να προωθούμε τους προορισμούς της Θεσσαλίας . Και σ αυτό έχουμε αρωγούς τις ναυαρχίδες μας, τα Μετέωρα, τη Σκιάθο και τα άλλα νησιά και τον Όλυμπο, που είναι από μόνα τους τα ισχυρά brands παγκοσμίως.

Τελικά οι Έλληνες τη γνωρίζουν τη Θεσσαλία ή τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τη γνωρίζουν καλύτερα;

Φέτος στοχεύουμε μέσα από την μίνι τουριστική καμπάνια να μάθει ο Έλληνας ή να θυμηθεί την «ξεχασμένη» Θεσσαλία. Υπάρχουν τόσοι μικροί παράδεισοι μέσα σε αυτή την Περιφέρεια που ειλικρινά ούτε και εμείς, οι Θεσσαλοί, δεν τους θυμόμαστε όλους. Έτσι, λοιπόν, καλούμε τον κάθε Θεσσαλό αρχικά, τον κάθε μετανάστη που θα έρθει για διακοπές και τον κάθε Έλληνα, να έρθουν στην «ασφαλή» Θεσσαλία. Διακοπές στη Θεσσαλία για κάθε προτίμηση, για κάθε κατηγορία επισκεπτών για κάθε τουριστικό προϊόν . Περιπλανηθείτε στο φαράγγι της Καλυψούς στα παράλια της Λάρισας, κάντε extreme sports στο βουνό των Κενταύρων, το μυθικό Πήλιο, και στη λίμνη Πλαστήρα και εξερευνήστε κάθε γωνιά στο πέτρινο δάσος των Μετεώρων, αλλά βουτήξτε σε μοναδικές παραλίες στην ακτογραμμή της Λάρισας, στο Πήλιο. Ανακαλύψτε το βουνό των 12 θεών, τον Όλυμπο, και βρείτε τον παράδεισο στα ορεινά των Τρικάλων. Ανακαλύψτε τα μοναδικά και ξεχωριστά νησιά, την κοσμοπολίτικη Σκιάθο, την ερωτική Σκόπελο και την παραδεισένια Αλόννησο.

Δημήτρης Μπαλής, news247.gr