Το γρήγορο περπάτημα από τρεις έως πέντε ώρες την εβδομάδα είναι εξαιρετικό για τη θωράκιση της σωματικής υγείας και τη διαμόρφωση συναισθημάτων ευεξίας στον άνθρωπο, τονίζει ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης.

Στην περίοδο της καραντίνας που έζησε και ζει η χώρα εδώ και περίπου δύο μήνες λόγω πανδημίας, πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν τη φυσική άσκηση για να εκτονωθούν, να βγουν από το σπίτι και να μυρίσουν λίγο εξωστρέφεια, αλλά ακόμη και για να βρεθούν με φίλους και να κοινωνικοποιηθούν.

Συμπολίτες που είχαν την άσκηση καθημερινά στη ζωή τους, στράφηκαν στα όργανα γυμναστικής στο σπίτι τους, τα οποία είτε τα είχαν είτε τα αγόρασαν.

Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι, μάλιστα ηλικίας άνω των 50-60 ετών, που έβγαλαν από τις ντουλάπες τις ξεχασμένες φόρμες τους και άρχισαν να περπατούν στην πόλη σε μια προσπάθεια να ξεδώσουν από την ασφυξία της καραντίνας.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης

«Τα θέματα της άσκησης και της προστασίας της υγείας μέσα από τη φυσική δραστηριότητα έχουν αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα και είναι κυρίαρχα.

Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά πως όταν ένα άτομο γυμνάζεται και τρέχει χαλαρά από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα ή από μιάμιση έως τρεις και πέντε ώρες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη θωράκιση της υγείας του» τόνισε αρχικά ο κ. Θεοδωράκης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέδωσε και σχετικές οδηγίες για τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους εμπλουτίζοντας την όλη προσπάθεια και με βίντεο που δείχνουν ασκήσεις γυμναστικής.

«Το ΤΕΦΦΑ έχει εκδώσει σχετικά βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής και ο κόσμος μπορεί να τα βρει μέσα από τις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΦΦΑ, ενώ πολύ θετικά είναι και τα σχόλια που λαμβάνουμε» ανέφερε ο αντιπρύτανης και πρόσθεσε: «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις 15-20 λεπτών στο σπίτι χρησιμοποιώντας και όργανα γυμναστικής ή να βγουν να περπατήσουν μια ώρα τη μέρα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Το αργό περπάτημα θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης, ενώ το γρήγορο περπάτημα άσκηση μεσαίας έντασης. Μάλιστα είναι εξαιρετικό το γρήγορο περπάτημα για τρεις με πέντε ώρες την εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο πιο πολύ προσθέτει κανείς στη ζωή του την άσκηση, τόσο περισσότερο προστατεύεται από πλήθος ασθενειών. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό μήνυμα που οφείλει κάποιος να λαμβάνει υπόψη του.

Μάλιστα παρατηρήθηκε τις εβδομάδες με το ζήτημα της καραντίνας ότι ο κόσμος με απεγνωσμένο τρόπο ψάχνει για να γυμναστεί, να αθληθεί, να περπατήσει.

Και χρειάζεται να το κάνει κανείς, καθώς η πολύωρη ακινησία στο σπίτι είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Γενικώς φαντάζομαι ότι όλοι θα γίνουμε πιο σοφοί στο τέλος της ημέρας και θα συνεχίσουν να γυμνάζονται τα άτομα συστηματικά, να τους γίνει η άθληση ένας τρόπος ζωής».

Συμβολή στην ψυχική υγεία

Αναφερόμενος στη συμβολή της άσκησης στην ψυχική ευεξία, ένα θέμα με το οποίο ασχολείται επιστημονικά εδώ και χρόνια, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως «γνωρίζουμε από έρευνες τις καταπληκτικές θετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και ιδίως της κατάθλιψης.

Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά πως η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης περισσότερο ακόμη και από κάποιες φαρμακευτικές αγωγές. Άρα, όσο περισσότερο ασκούνται τα άτομα, τόσο καλύτερα θα είναι, για να έχουν μια καλή ψυχική υγεία».

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)