Στις 27 Αυγούστου γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και τα περισσότερα σπίτια από την παραμονή μοσχοβολούν κανέλλα και γαρίφαλα. Είναι η καθιερωμένη Φανουρόπιτα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές τάζοντας την στον Αγιο για να τους φανερώσει, όπως λένε, κάτι.

Μία δουλειά, υγεία, ένα γάμο ή και κάτι που έχουν χάσει. Η Φανουρόπιτα γίνεται είτε για να βρεθεί κάτι, είτε γιατί η ευχή πραγματοποιήθηκε και θέλεις να ευχαριστήσεις τον Αγιο.

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή, σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Μάλιστα όπως αναφέρει το dogma.gr ο αρχάγγελος Μιχαήλ είπε στον γιο της Άγιο Φανούριο ότι η μητέρα του διέπραξε μεγάλη κακία και δεν θα μπορούσε να τη βοηθήσει.

Πίτα για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου τους πιστούς να μην δίνουν τίποτα σε αυτόν, αλλά ό,τι κάνουν να γίνεται για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Η πίτα αυτή δεν είναι απλό κέικ, αφού η συνταγή περιέχει σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κανέλλες, πορτοκάλι και γαρύφαλλα, ενώ πρόκειται για ένα υγιεινό γλυκό, αφού δεν περιέχει βούτυρο και αβγά.

Ο Ροδίτης Αγιος

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης εκκλησίας, κατά την επισκευή των τειχών από τους Οθωμανούς.  Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.  

Μέσα στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, βρέθηκαν πολλές εικόνες. Ολες ήταν φθαρμένες, εκτός από μία που ήταν σε ανεξήγητα άριστη κατάσταση, λες και είχε αγιογραφηθεί εκείνη τη στιγμή.  

Η εικόνα έδειχνε στη μέση ένα παλικάρι, ντυμένο σαν Ρωμαίος στρατιωτικός, που κρατούσε στο δεξί του χέρι σταυρό, πάνω από τον οποίο έκαιγε λαμπάδα, ενώ γύρω υπήρχαν 12 παραστάσεις με τα 12 μαρτύρια του άγνωστου μέχρι τότε Αγίου. Στις 12 παραστάσεις ο Άγιος παρουσιαζόταν φρουρούμενος να δικάζεται από τον ηγεμόνα, να χτυπιέται από στρατιώτες με πέτρες στο στόμα και το κεφάλι, να μαστιγώνεται απλωμένος κατά γης, να γδέρνεται με σιδερένια νύχια στο σώμα, να είναι κλεισμένος στη φυλακή, να βασανίζεται μπροστά στον άπιστο ηγεμόνα, μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.

Το όνομα του Αγίου ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα, λεγόταν Φανούριος.

Αυτή είναι η εικόνα που σώζεται ως και σήμερα στη Ρόδο.

Φανουρόπιτα: Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι 7 ή 9

Παραδοσιακά, λοιπόν, αν και οι Φανουρόπιτες διαβάζονται όλο το χρόνο, στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες πλημμυρίζουν με τις πίτες που έχουν φτιάξει οι νοικοκυρές. Γιατί, όμως, ο αριθμός των υλικών πρέπει να είναι συγκεκριμένος;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9.

Οι  αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Η Ευχή που διαβάζουμε όταν φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Συνταγή για μοναστηριακή Φανουρόπιτα

Υλικά

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι κανέλλα

1 μπέικιν

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό

3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα

ελάχιστη σόδα

ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού

1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)

1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Διαδικασία

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μιξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.