Το όνομά της είναι σπάνιο και περίεργο. Τη λένε Συραγώ, αλλά για τις ανάγκες της ακαδημαϊκής της καριέρας στο εξωτερικό και για λόγους συντομίας το έχει μετατρέψει σε Λίλυ. Είναι καταξιωμένη καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο LondonSchoolofEconomics και εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα έχει ό,τι πιο πολύτιμο και λατρεμένο, την οικογένειά της, για την οποία λαχταράει κάθε στιγμή και ελπίζει κάποτε να επιστρέψει στην πατρίδα της μόνιμα. 

Το επίθετό της είναι Χουλιαράκη και φυσικά παραπέμπει στο όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, αφού πρόκειται για την αδελφή του. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η σχέση της με την πολιτική. Η Λίλυ Χουλιαράκη μπορεί από το Λονδίνο να μαθαίνει από πρώτο χέρι όσα συμβαίνουν στην οικονομία της χώρας, λόγω του υπουργού αδελφού της, όμως με την πολιτική έχει ζυμωθεί εδώ και πολλά χρόνια, από την ημέρα του γάμου της. Αυτό γιατί επέλεξε για σύντροφο της ζωής της τον Τρικαλινό, πρώην υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, με τον οποίο είναι μαζί και ευτυχισμένοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού και εκείνος είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LondonSchoolofEconomics. 

Η επιστήμη και η ακαδημαϊκή τους καριέρα τούς έφεραν κοντά και έτσι η πολιτική ήρθε να σημαδέψει τη ζωή της Λίλυς Χουλιαράκη, αφού είναι και σύζυγος και αδελφή πολιτικού. 

Η κοινή ζωή του ζευγαριού στο Λονδίνο, μαζί με την αγαπημένη τους κορούλα, δεν τους απομάκρυνε από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού οι οικογένειες και των δύο ζουν στην Αθήνα και μάλιστα οι επισκέψεις τους είναι συχνές στη χώρα μας. Η πολιτική δράση, άλλωστε, του Ηλία Μόσιαλου δεν έχει τελειώσει, απλώς «πάγωσε», με τον ίδιο να δηλώνει «παρών» στην πολιτική επικαιρότητα. 

Η Λίλυ Χουλιαράκη - Μόσιαλου 

ΣΕΝΑΡΙΟ. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, για την πατρίδα τους δεν εστιάζεται μόνο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στις περίεργες συμπτώσεις και σε γεγονότα που συνέβησαν. Πρόσφατα, η Λίλυ Χουλιαράκη - Μόσιαλου αντιμετώπισε μια αναπάντεχη περιπέτεια, από αυτές που μόνο ως σενάριο μπορεί να φανταστεί κανείς στη ζωή του. Η περιπέτειά της ξεκίνησε όταν μια 42χρονη γυναίκα παρουσιάστηκε ως… Λίλυ Χουλιαράκη και ζητούσε βοήθεια, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια… απατεώνισσα, η οποία εντέλει συνελήφθη και μάλιστα από τον ίδιο τον πατέρα της! 

Ο πατέρας του Γιώργου και της Λίλυς Χουλιαράκη, Μιχάλης, στην έκκληση της άγνωστης που προσποιείτο ότι ήταν η κόρη του αντέδρασε ψύχραιμα και κατάφερε όχι μόνο να συλληφθεί η συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά και να εξαρθρώσει σπείρα απατεώνων, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους με το πρόσχημα θανατηφόρων τροχαίων με θύματα ανηλίκους, τα οποία προκάλεσαν τα παιδιά τους!

Πριν από μερικές ημέρες, μια άγνωστη κάλεσε με απόκρυψη στο σταθερό τηλέφωνο του Μιχάλη Χουλιαράκη, εμφανιζόμενη ως η κόρη του. Η γυναίκα έκλαιγε και ανέφερε ότι προκάλεσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Πριν προλάβει ο Μιχάλης Χουλιαράκης να μιλήσει με την υποτιθέμενη κόρη του, πήρε το ακουστικό άγνωστος άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, και τον ενημέρωσε ότι η κόρη του έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα παιδί. Στη συνέχεια, του ζήτησε να δώσει 20.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τον εισαγγελέα για να «φτιάξει τα χαρτιά και να γλυτώσει το δικαστήριο».

ΠΑΡΑΛΑΒΗ. Οπως ήταν λογικό, ο Μιχάλης Χουλιαράκης πανικοβλήθηκε. Αρχικά πείστηκε από τα λεγόμενά τους και είπε στον «αστυνομικό» ότι στην οικία του έχει μόνο 10.000 ευρώ για να του δώσει. Ο δήθεν αστυνομικός δέχθηκε να τα πάρει και του είπε να κατέβει σε λίγα λεπτά έξω από το σπίτι του, όπου, όπως τον ενημέρωσε, θα τον περίμενε μια γυναίκα αστυνομικός, για να παραλάβει τα χρήματα. Ο πατέρας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, παρ’ ότι αρχικά είχε πειστεί με τις υποδείξεις του άνδρα, στην πορεία και μετά από επικοινωνία με συγγενικά του πρόσωπα κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε τους γείτονες και τους είπε να τον βοηθήσουν και να πάνε μαζί στο προαύλιο της πολυκατοικίας. Στο πεζοδρόμιο είδε την υποτιθέμενη αστυνομικό να περιμένει και της έκανε νόημα να πλησιάσει. Αυτή πλησίασε και του ζήτησε να παραδώσει «τα χρήματα που χρωστάει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οταν όμως διαπίστωσε την παρουσία και άλλων ενοίκων, άρχισε να φωνάζει προσπαθώντας να διαφύγει. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης συνέλαβαν τη 42χρονη κατηγορουμένη και την οδήγησαν στο Α.Τ. Χολαργού. Παρ’ ότι η περιπέτεια του Μιχάλη Χουλιαράκη και η προσπάθεια παραπλάνησής του, με τη χρήση του ονόματος της κόρης του, είχε αίσιο τέλος, τα δύο αδέλφια, Γιώργος και Λίλυ Χουλιαράκη, εξακολουθούν να ανησυχούν για την οικογένειά τους και να συμβουλεύουν τους γονείς τους να μην εμπιστεύονται κανέναν που θα επιχειρήσει να τους πλησιάσει παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία ή μια… απίθανη ιστορία, όπως αυτή που έζησαν πρόσφατα. 

ΣΤΕΛΛΑ ΝΟΒΑΚΗ stellanovaki@yahoo.gr