Καλύφθηκαν οι πόροι και έκλεισαν οι αιτήσεις για τη β’ φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την περιφέρεια Θεσσαλίας, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Νικόλαος Παπαγεωργίου αναφέρεται στις δυσλειτουργίες που προέκυψαν με αποτέλεσμα «ο πιο γρήγορος να επιδοτείται».

Ζητά δε την αύξηση των κονδυλίων για τη Θεσσαλία και την παράταση λειτουργίας της πλαρφόρμας.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Στις 16.09.2019 (ώρα 12.00) σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ξεκίνησε το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ – Β κύκλος για τις περιφέρειες  Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Αν και μέχρι τις 13.15 η διαδικασία κυλούσε ομαλά, δυστυχώς η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων παρουσίασε τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν: καθυστέρηση στη μεταφόρτωση δεδομένων και τελικά κατάρρευση του εξυπηρετητή, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι και πολίτες να ταλαιπωρούνται αδίκως και ασκόπως.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω πως χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν εκτός επιδότησης παρόλο που οι συνάδελφοι μηχανικοί είχαν ολοκληρωμένους φακέλους προτάσεων και επί σχεδόν 24 ώρες προσπαθούσαν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από σήμερα, 17.09.2019 το πρωί, η Θεσσαλία «κλείδωσε». Καλύφθηκαν οι πόροι και πλέον δεν μπορεί κανείς να καταθέσει νέα αίτηση.

Εκατοντάδες τεχνικά γραφεία, χιλιάδες μηχανικοί προσπαθούσαν νυχθημερόν – μάταια από ότι φαίνεται – να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πελατών τους. Άσκοπη ταλαιπωρία, σύγχυση και απογοήτευση για χιλιάδες συναδέλφους μηχανικούς.

Δεδομένων των πεπερασμένων πόρων ανά Περιφέρεια, τονίζουμε για ακόμη μία φορά, την αδικία του συστήματος, «ο πιο γρήγορος επιδοτείται».

Όταν προκύπτουν καθυστερήσεις λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, καταλαβαίνουν όλοι πως θα επιδοτηθεί αυτός που δεν του «κόλλησε» η πλατφόρμα….

Αιτούμαστε:

1.    Αύξηση κονδυλίων για την Θεσσαλία, για ένταξη περισσότερων δικαιούχων και την αντιμετώπιση των «αδικιών» λόγω των τεχνικών προβλημάτων.

2.    Παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για την Θεσσαλία.

3.    Ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας, με «άνοιγμα της» ανά περιφέρεια και με λειτουργία σε συγκεκριμένες ώρες.

Ως ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με όλους μας τους πόρους στην διαμόρφωση αντίστοιχων αναπτυξιακών προγραμμάτων για το μέλλον.»

Επίσης σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ αναφέρονται τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας προβληματικής διαδικασίας που μας κάνουν αφενός να αναρωτιόμαστε αν από το υπουργείο και από τους υπεύθυνους σχεδιασμού αλλά και λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Εξοικονομώ απουσιάζει η κοινή λογική και αφετέρου να εξοργιζόμαστε με την αντιμετώπιση που έχει η επιστημονική κοινότητα των μηχανικών.

Το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω μιας προβληματικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ουσιαστικά αποτέλεσε έναν πραγματικό εφιάλτη για τους συναδέλφους μηχανικούς που εγκλωβίστηκαν ξανά για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή κάτω από την αφόρητη πίεση των πελατών αντιμετωπίζοντας μια σειρά από τεχνικά προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιζαν την ομαλή υποβολή των αιτήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι απορίας άξιο πώς με την εμπειρία του προηγούμενου προγράμματος και με τα τόσα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οι υπεύθυνοι του Β’ Κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ 2 υπέπεσαν στα ίδια ακριβώς λάθη και δεν προχώρησαν σε κάποιες διαφοροποιήσεις όπως για παράδειγμα η υποβολή αιτήσεων ανά περιφέρεια και όχι ανά μεγάλες ομάδες περιφερειών που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ομαλοποιήσουν την διαδικασία.

Τέλος οι ανακοινώσεις του υπουργείου με συμβουλές για υπομονή στους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι εντελώς άστοχες και προσβάλλουν το κύρος του κλάδου των συναδέλφων μηχανικών. Αυτό που όμως πρέπει να κάνει το υπουργείο είναι μια ΔΗΜΟΣΙΑ αυτοκριτική για τα λάθη που οδήγησαν σε ακόμη μια μέρα ταλαιπωρίας για τον κλάδο μας ώστε να διορθωθούν και να μην τα αντιμετωπίσουμε ξανά.»