Σε κλίμα συγκρατημένης ευφορίας πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι η τελετή εγκαινίων των σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, υπουργών, βουλευτών και πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής και του κατασκευαστικού κλάδου.
«Δεν διεκδικεί η κυβέρνηση την πατρότητα των έργων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «διεκδικούμε ότι καταφέραμε να ξεμπλέξουμε ένα κουβάρι που έδειχνε γόρδιος δεσμός χάρη στη σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη σημαντική προσπάθεια ολοκληρώσαμε τα έργα και διασφαλίσαμε το δημόσιο συμφέρον.»
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων μιλώντας για « τεράστιες υπερβάσεις και ανυπαρξία γραμμής προστασίας του δημόσιου. Εκτίμησε δε ότι τα εγκαίνια των οδικών έργων έχουν συμβολική αξία καθώς θα σηματοδοτήσουν το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης
«Το παιχνίδι των καθυστερήσεων τελειώνει εδώ. Μέσα στα Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις  για την αξιολόγηση και τα μέτρα απομείωσης του χρέους.»
Ιδιαίτερα θερμή ήταν επίτροπος Κρέτσου. Χαρακτήρισε ηράκλειο άθλο την διάνοιξη των σηράγγων, «ένα αριστούργημα»  για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι και απόδειξη της σημασίας της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υποδομών  Χρ. Σπιρτζη τα ονόματα, με αριστερό πρόσημο, που θα έχουν οι έξης σήραγγες (δύο δίδυμες στα Τέμπη και μια στον Πλαταμώνα):
Στην πρώτη σήραγγα των Τεμπών, ο ένας κλάδος πήρε το όνομα « Αντώνης Αγγελούλης Βρατσάνος, έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση ενώ ο β’ κλάδος ‘’Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας’’ προς τιμήν των 21 θυμάτων του τραγικού τροχαίου του 2003. Στη μεσαία και μεγαλύτερη σήραγγα ο ένας κλάδος πήρε το όνομα του Μαρίνου Αντύπα που δολοφονήθηκε στο Κιλελέρ και ο δεύτερος του Ρήγα Φεραίου.
Τέλος, ο πρώτος κλάδος της σήραγγας Πλαταμώνα πήρε το όνομα του Ιταλού μηχανικού Σερτζιο Σιάνι που σκοτώθηκε από τη μεγάλη κατολίσθηση στα Τέμπη το 2009 ενώ ο δεύτερος κλάδος ονομάστηκε σήραγγα Ολύμπου.
Το τμήμα Ευαγγελισμού- Σκοτίνας μήκους 14 χιλ. που περιλαμβάνει τις τρεις σήραγγες θα δοθεί στην κυκλοφορία αύριο το πρωί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ