Ιδιαίτερα θετικά ποσοστά σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας συγκεντρώνει το έργο του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο στην πόλη των Τρικάλων, την οποία εξασφάλισε το trikalaenimerosi.gr και δημοσιεύει σε δύο μέρη σήμερα και αύριο. Ο παραγγελιοδότης προφανής.

Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά αποδοχής για τον Δημήτρη Παπαστεργίου έναντι πιθανών αντιπάλων του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επειδή όμως πρόκειται για πρόσωπα που απασχόλησαν ελάχιστα την κοινή γνώμη, καθώς επίσημες υποψηφιότητες δεν υπάρχουν, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μέτρησης κρίνεται «ετεροβαρές» άρα μη δημοσιεύσιμο.

Σε επίπεδο έργου της δημοτικής αρχής, τα ποσοστά κυμαίνονται  από  το «μικρό» 52,1% στα αθλητικά έργα, μέχρι το πολύ υψηλό 70% σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των δημοτών, και τα …δυσθεώρητα 76% ή 77% για τον Δήμο πρότυπο και την εξωστρέφεια.

Πιο συγκεκριμένα, η αποδοχή (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) σε ερωτήματα που τέθηκαν, ανά τομέα έργου, είναι η ακόλουθη:

Προβολή Δήμου – Εξωστρέφεια: 76,9%

Πρότυπο για άλλους Δήμους: 76,1%

Εξυπηρέτηση δημοτών από τις δημοτικές υπηρεσίες: 69,6%

Πολιτιστικές δραστηριότητες: 67,5%

Καθαριότητα – αποκομιδή απορριμμάτων: 66,2%

Φροντίδα για περιβάλλον – πράσινο: 61,1%

Πάρκα – παιδικές χαρές: 61,1%

Αθλητισμός: 52,1%

 Τι ζητούν οι πολίτες

Ένα άλλο ενδιαφέρον πεδίο, είναι τι ζητούν από τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου οι δημότες.

Σε τέτοιες εποχές το κυρίαρχο αίτημα είναι πάντα η εργασία. Ως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής οι πολίτες θέτουν την ανεργία – κοινωνική μέριμνα και στη συνέχεια το μάλλον αναμενόμενο παρκάρισμα των ΙΧ. Τρίτο στη σειρά, είναι το κυκλοφοριακό γενικότερα. 

Εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη κατάταξη καθώς εκτός από την ανεργία, άλλα θέματα που συχνά πυκνά είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας (αδέσποτα, φωτισμός, λακκούβες), τα συναντάμε ως τελευταία στη σχετική αξιολόγησης από τους Τρικαλινούς. 

Διακομματικότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο εύρημα. Η εν λόγω αποδοχή, αν συγκριθεί στους ψηφοφόρους των κομμάτων, δείχνει διακομματικότητα. Ανάλογα με το ερώτημα, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ή άλλου κόμματος στηρίζουν έργα και δράσεις. Μερικές φορές αποκλίνουν μεταξύ τους (πχ στην καθαριότητα, οι της ΝΔ  στηρίζουν σε ποσοστό 77%, από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 60,8% και από τα άλλα κόμματα σε ποσοστό 58,4%), αλλά σε γενικές γραμμές η γνώμη είναι θετική.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την MARC A.E. 

ΕΝΤΟΛΕΑΣ Συνδρομητική έρευνα 

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Δημότες δήμου Τρικκαίων ηλικίας 17 και άνω 

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 501 νοικοκυριά ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 5 – 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Δήμος Τρικκαίων 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής. 

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ 22 ερευνητές & 3 επόπτες 

ΕΛΕΓΧΟΙ Έλεγχος πληρότητας στο 100%, έλεγχος με συνακρόαση & θέαση της οθόνης των ερευνητών σε ποσοστό 28,6% των συνεντεύξεων. 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI). 

Η MARC A.E. Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ & της ESOMAR και τηρεί τον κανονισμό Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Δείτε τους πίνακες

trikalaenimerosi.gr