Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία.

Στην χθεσινή ομιλία του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή στο «ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, για τη χρηματοδότηση του έργου ο Παραχωρησιούχος και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG-COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

«Είναι από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι και προσωπικά, κατά τις επισκέψεις μου στις Βρυξέλλες και γενικότερα τις επαφές μου με την Ε.Ε. Η νέα μελέτη Κόστους Οφέλους έχει υποβληθεί και η DG COMP μάς ενημέρωσε ότι θα στείλει τα σχόλια της άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια και σε ερώτηση του ypodomes.com για περισσότερες λεπτομέρειες ο κ.Καραμανλής απάντησε πως είναι αισιόδοξος ότι τελικά θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και το έργο μήκους 64 περίπου χλμ, που θα ενώσει το κατασκευασμένο τμήμα Ξυνιάδα –Τρίκαλα και το υπό κατασκευή τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα του Ε65 με την Εγνατία Οδό να ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε όμως και σε άλλα έργα που απασχολούν την περιφέρεια Θεσαλίας.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι το Λάρισα-Φάρσαλα, που απασχολεί ιδιαίτερα τους φορείς της περιοχής, πέρασε από το υπουργείο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να υλοποιηθεί με πόρους της δεύτερης (και από το ΕΣΠΑ).

Από εκεί και πέρα, εκτελούνται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία στα αλιευτικά καταφύγια του Αϊ Γιάννη, του Στομίου, της Κουτσουπιάς και του Αγιόκαμπου, καθώς και στο παραλιακό μέτωπο των Αγ. Σαράντα. Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί κι αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάιο του 2021.

Επίσης, σε διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στο αλιευτικό καταφύγιο του Χορευτού. Περίπου έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός του 2022.

Τέλος, εντός του 2020 θα δημοπρατηθούν τα έργα για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Ταυρωπού. Από τον Δεκέμβριο έχει υπογραφεί απόφαση με την οποία χαρακτηρίζεται το εν λόγω έργο ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, ώστε να γίνει εφικτή η κατασκευή του από το Υπουργείο.

Nίκος Καραγιάννης - ypodomes.com