Κατά 361 άτομα, περισσότερα από τον αρχικό αριθμό εισερχόμενων φοιτητών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αυξήθηκαν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα στοιχεία που διαθέτει η πρυτανική αρχή, δείχνουν ότι το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν χάνει φοιτητές, αντιθέτως ενισχύεται.

Με τις πανελλαδικές εξετάσεις σιγά-σιγά να πλησιάζουν, πυκνώνουν οι συζητήσεις για το πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχτεί το ίδρυμα την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπου παράλληλα υπάρχει η ελπίδα να γίνονται επιτέλους και διά ζώσης τα μαθήματα.

Χθες στο Πανεπιστήμιο έγινε μια πρώτη διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της πρυτανικής αρχής και των προέδρων τμημάτων και των κοσμητόρων αναφορικά με το θέμα της βάσης που κάθε τμήμα θα προτείνει για την εισαγωγή των πρωτοετών φοιτητών.

Το κάθε τμήμα μπορεί να θέσει ένα ποσοστό που το χαμηλότερο θα είναι το 80% και το υψηλότερο το 120% σε σχέση με τον μέσο όρο βαθμολογίας στα μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τα τμήματα να αναφέρουν, πόσους εισακτέους θέλουν για του χρόνου.

Οι κτιριακές υποδομές του κάθε τμήματος, οι δυνατότητες επαρκούς διδασκαλίας, αλλά και οι ανάγκες βιωσιμότητας με έναν μίνιμουμ αριθμό φοιτητών αναμένεται να μπουν μεταξύ άλλων στο «ζύγι» του κάθε τμήματος. Μάλιστα σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει και η σύγκλητος του πανεπιστημίου, όπου όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν.

Όλα τα τελευταία χρόνια τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφραζαν την επιθυμία να δεχτούν λιγότερους φοιτητές από αυτούς που όριζε τελικά το υπουργείο. Μάλιστα η μείωση αυτή άγγιζε ακόμη και το 30-40%, καθώς ο μόνιμος «πονοκέφαλος» των τμημάτων ήταν ο μικρός αριθμός καθηγητών, αλλά και η έλλειψη επάρκειας στις κτιριακές υποδομές σε αρκετές σχολές.

Τι θα συμβεί φέτος, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι φοιτητές έτσι και αλλιώς για ορισμένα τμήματα λόγω της βάσης εισαγωγής;

Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εισήχθησαν 5.242 πρωτοετείς. Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο τελικός αριθμός, καθώς μέσα από διάφορες προσθαφαιρέσεις, τελικά έφτασε 5.603, δηλαδή επιπλέον 361 άτομα από τους εισακτέους με εισαγωγικές εξετάσεις.

Πιο αναλυτικά πέρσι στους 5.242 εισακτέους που είχε ορίσει το υπουργείο Παιδείας προστέθηκαν άλλοι 500 από μετεγγραφές, καθώς και άλλοι 1.130 φοιτητές από διάφορες κατηγορίες, όπως 10%, αλλοδαποί, ειδικές παθήσεις και άλλοι.

Επίσης οι φοιτητές που διαγράφηκαν για διάφορους λόγους, ήταν 1.309. Σε αυτές τις αιτίες ήταν 700 φοιτητές περίπου από μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ και οι υπόλοιποι για εγγραφή σε άλλο ΑΕΙ, όπως η κατηγορία 10%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν σημειώνεται εκροή φοιτητών, όπως σε άλλα περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως το φοιτητικό δυναμικό ενισχύθηκε φέτος ακόμη περισσότερο από τον αρχικό αριθμό εισακτέων που όρισε πέρσι το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης.

e-thessalia.gr