«Συμβόλαιο» συνεργασίας υπέγραψαν χθες στην έναρξη του 1ου διήμερου Αναπτυξιακού συνεδρίου, στην Αγριά, οι πέντε ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποί τους και οι επαγγελματίες από τις Ομοσπονδίες Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, έθεσαν τις βάσεις για τη δικτύωσή τους.

Κοινή απαίτηση όλων να εφαρμόσει η κυβέρνηση άμεσα τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία χαρακτηρίστηκε θετικό.

Ο κ. Αγγελάκης υπεύθυνος Θεσσαλίας της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Τρικάλων σημείωσε πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι επαγγελματοβιοτέχνες σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας συναντώνται για να συζητήσουν τα καίρια προβλήματα που τους απασχολούν.

«Θέλουμε όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα σε εκείνους που κυβερνούν σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ότι η Θεσσαλία έχει δυνάμεις και παραγωγικό πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί για να σωθούν οι επιχειρήσεις.

Υποτίθεται ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, αλλά είμαστε σε σκληρή επιτροπεία. Είναι αλήθεια όμως πως καταγράφεται μια διαφορετική αντιμετώπιση και μια ψυχολογία στα οικονομικά θετικότερη.

Όμως πρέπει να φύγουμε από τις εντυπώσεις και να προχωρήσουμε στην ουσία και αυτή η ουσία είναι να υπάρξει κινητικότητα στην αγορά και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με μέτρα που πρέπει να μην εξαγγέλλονται απλώς, αλλά να εφαρμόζονται άμεσα.

Περιμένουμε άμεσα να λειτουργήσει η κυβέρνηση με μείωση της φορολογίας και των εισφορών, το «άνοιγμα» τραπεζών και την κάλυψη στα ασφαλιστικά ταμεία γιατί χάνονται περιουσίες.

Σαφώς τα βήματα που γίνονται είναι θετικά, αλλά πρέπει να μπούμε αμέσως στη διαδικασία της υλοποίησης. Το κράτος πάσχει από το ίδιο το κράτος και γρήγορα πρέπει να λυθούν όλες οι παθογένειες και να εφαρμοστούν τα μέτρα. Εμείς ζητάμε ταχύτητα και όχι μόνο εξαγγελίες», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας τόνισε πως στο εξής οι Ομοσπονδίες θα δώσουν βάση στη συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη και την εξωστρέφεια.

«Θα δώσουμε βαρύτητα στο κομμάτι της παραγωγής, σε συνεργασίες για καινοτόμα και εξαγώγιμα ανταγωνιστικά προϊόντα», τόνισε. Ο ίδιος μίλησε αφενός για τη σπουδαιότητα του συνεδρίου και για τη σύνδεση που θα πρέπει να έχει η παραγωγή με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις τεχνικές σχολές.

Πρέπει να δούμε το κομμάτι της εξειδίκευσης στην παραγωγή. Έτσι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Μέσα από αναλύσεις των μειονεκτημάτων και των πλεονεκτημάτων μας, για να ξέρουμε πως θα βαδίσουμε με δικτύωση και εξωστρέφεια», σημείωσε.

Ο κ. Θανάσης Νικολόπουλος νέος γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας ανέφερε πως το συνέδριο καταγράφει τη δυναμική και την ανησυχία των προέδρων της Θεσσαλίας για το μέλλον, που πρέπει να κερδηθεί.

«Υπάρχει η ωριμότητα και η εμπειρία να προχωρήσουν οι συνεργασίες, μέσα από προτάσεις. Θέλουμε όλοι μια αναπτυξιακή πρόταση που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση. Η χώρα δίχως τη μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε.

Το συνέδριο χαιρέτησαν χθες όλοι οι βουλευτές της ΝΔ από τη Μαγνησία και σήμερα οι εργασίες θα συνεχιστούν με ομιλίες μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Συνομοσπονδίας κ. Καβαθά.

e-thessalia.gr