Το αρχικό 1-5 των Τρικάλων στην Basket League δεν άφηνε πολλά περιθώρια… επιλογής στην ομάδα του Γιάννη Καστρίτη που ζει με την πίεση, αναγνωρίζει πως τα ματς που έπονται είναι, στην πλειοψηφία τους, do-or-die και ξέρει πως πρέπει να πετύχει μαζεμένες υπερβάσεις για να σώσει την κατηγορία.
Η πρώτη έγινε στο Κ.Γ. Τρικάλων, εκεί όπου οι Θεσσαλοί επικράτησαν του ΠΑΟΚ και πέτυχαν την πρώτη νίκη τους έπειτα από τρία χρόνια και πέντε σερί ήττες από τον «Δικέφαλο»! Παρεμπιπτόντως, η τελευταία τους νίκη ήταν στην πρώτη συνάντηση των δυο ομάδων στην Basket League, και πάλι στα Τρίκαλα στις 23/11/2013!
Τα Τρίκαλα σούταραν 14/28 τρίποντα ενώ ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τελείωσε το ματς με το… ασύλληπτο 7/10 πίσω από τα 6μ.75, κάνοντας μάλιστα ατομικό ρεκόρ καριέρας με τους 23 πόντους που πέτυχε απέναντι στην πρώην ομάδα του και ξεπερνώντας τα 150 τρίποντα στο πρωτάθλημα.
Ειρήσθω εν παρόδω, το ρεκόρ περισσότερων τριπόντων στο ελληνικό πρωτάθλημα μοιράζονται ο Μπάνε Πρέλεβιτς (10/14, 40 πόντοι, Ηρακλής - ΠΑΟΚ 106-114) και ο Σέιν Χιλ (10/16, 37 πόντοι, Πανιώνιος - Νήαρ Ηστ 95-71) ενώ ο Γιάννης Κυριακόπουλος είχε το απόλυτο με 9/9 τρίποντα με τη φανέλα του Ρεθύμνου κόντρα στη Νήαρ Ηστ!
Ο 29άχρονος φόργουορντ μίλησε στο gazzetta.gr για την τεράστια νίκη επί του ΠΑΟΚ, την προσωπική του απόδοση και τον τραυματισμό που τον κράτησε πίσω, εξηγώντας πως οι Θεσσαλοί θα παλέψουν ως το τέλος για το καλύτερο
-Πως εξηγείται, λοιπόν, αυτό το 7/10 πίσω από τα 6μ.75; Θέμα ημέρας ή ζήτημα ρυθμού;
«Σε προσωπικό επίπεδο, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στις αρχές της σεζόν (κάταγμα στον αντίχειρα του αριστερού χεριού) που με κράτησε πίσω. Έμεινα 1μιση μήνα εκτός δράσης, πλέον όμως είμαι 100% έτοιμος, δουλεύω πολύ στις προπονήσεις, ο προπονητής μού δείχνει εμπιστοσύνη και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω τα Τρίκαλα!».
-Πως ερμηνεύεται, επίσης, ότι ο ΠΑΟΚ είχε 6/29 τρίποντα; Λιγότερα, δηλαδή, από όσα πέτυχες μόνος σου!
«Ήταν θέμα ημέρας και κούρασης. Είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να δίνει συνεχόμενα παιχνίδια, να βγάζει ενέργεια και να παίζει καλά έπειτα από κοπιαστικά ταξίδια. Ό,τι δηλαδή συνέβη με τον ΠΑΟΚ. Από 'κει και πέρα, όλη η ομάδα σούταρε καλά! Είχαμε 50% στα τρίποντα κι αυτό λέει πολλά για τη δουλειά που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από τους προπονητές μας».
-Η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +18 (64-46, 30'51") στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Τελικά, ήταν τόσο κακός ο ΠΑΟΚ ή εσείς το κάνατε να φαίνεται εύκολο;
«Ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Εμείς προσπαθήσαμε εξ αρχής να πάμε το ματς σε υψηλό ρυθμό, να τρέξουμε, να εκμεταλλευτούμε την κούραση του ΠΑΟΚ κι έτσι να τους... εξοντώσουμε. Βρεθήκαμε, λοιπόν, σε πολύ καλή μέρα επιθετικά ενώ ήμασταν εξαιρετικά διαβασμένοι και στην άμυνα, κρατώντας τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υποχρεώνοντάς τους σε πολύ κακά ποσοστά».
-Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε ένα δύσκολο ταξίδι μέσα στην εβδομάδα, πριν από το μεταξύ σας παιχνίδι;
«Γνωρίζαμε ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ κουρασμένος, αφού είχε προηγηθεί το παιχνίδι με τη Νεπτούνας κι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι από τη Λιθουανία. Το ματς πήγε στην ενέργεια και τη δύναμη. Δουλέψαμε πάρα πολύ μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, ψυχολογικά και σωματικά, δεν κατεβάσαμε ένταση και ρυθμό, φτάνοντας τελικά σε μια σπουδαία νίκη».
-Τι σημαίνει αυτή η νίκη για τα Τρίκαλα, με δεδομένο ότι η ομάδα σας θα δώσει ως το τέλος τη μάχη για την παραμονή;
«Όλος ο μπασκετικός κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι έχουμε πολύ δύσκολο πρόγραμμα στον πρώτο γύρο. Για την ακρίβεια, έχουμε πολλά ματς εκτός έδρας κόντρα με ισόβαθμες ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς ενώ παίζουμε στην έδρα μας απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να μας υποστηρίξουν και να μην απογοητεύονται αφού θα παλέψουμε ως το τέλος για το καλύτερο».
-Επίσης κόντρα στον ΠΑΟΚ πέτυχες περισσότερα τρίποντα από όσα είχες σημειώσει στις προηγούμενες τέσσερις συμμετοχές σου (4/13)!
«Όπως σου εξήγησα, είχα έναν πολύ δύσκολο τραυματισμό στον αντίχειρα που με άφησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσπαθώ κι εγώ να βρω ρυθμό, παίρνω σταδιακά περισσότερα λεπτά συμμετοχής και από τη στιγμή που είμαι υγιής, βοηθάω την ομάδα μου με κάθε τρόπο. Αυτή τη φορά... χρειάστηκε να βάλω 7 τρίποντα (γέλια)».
-Το γεγονός ότι είχες απέναντί σου τον ΠΑΟΚ ήταν κάτι ιδιαίτερο για εσένα;
«Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα στην οποία αγωνίστηκα πέντε χρόνια. Έχω πολλά γνώριμα πρόσωπα από την ομάδα, κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον παίζω στα Τρίκαλα».
-Τι σας ζητούσε ο κόουτς Καστρίτης, βλέποντάς σας να σκοράρετε από… παντού κόντρα στον ΠΑΟΚ;
«Το μόνο που μάς ζήτησε ο κόουτς σε κάθε περίπτωση είναι να μην πέσει ο ρυθμός του αγώνα. Δεν μας είπε κάτι για την επίθεση ή τα τρίποντα, αλλά προσπάθησε να μας έχει συγκεντρωμένους στην άμυνα».
gazzeta.gr