Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. «Έσβησε» σε ηλικία 68 ετών ο θρυλικός ποδοσφαιριστής του Άγιαξ και στης Μπαρτσελόνα Γιόχαν Κρόιφ, όπως ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα του.
Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει, τον περασμένο Οκτώβριο, πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους πνεύμονες, όμως οι πληροφορίες των τελευταίων μηνών έλεγαν πως η κατάσταση του παρουσίαζε ελαφριά βελτίωση και ο ίδιος φαινόταν να είναι αισιόδοξος, έχοντας μάλιστα πει: «Κερδίζω τον καρκίνο 2-0 στο ημίχρονο. Θα νικήσω σίγουρα». τελικά δεν τα κατάφερε... «Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ ''έφυγε'' γαλήνιος στη Βαρκελώνη περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Με μεγάλη θλίψη σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότατα της οικογένειας αυτές τις στιγμές της θλίψης», έγραφε η ιστοσελίδα του.
Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» κατέκτησε τρεις φορές τη Χρυσή Μπάλα αγωνιζόμενος σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα. Με την ολλανδική ομάδα κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το Champions League (τις σεζόν: 1970-71, 1971-72, 1972-73), ενώ σαν προπονητής οδήγησε τη Μπαρτσελόνα στην πρώτη Ευρωπαϊκή διάκριση της με την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 1992.
Επίσης με την καταλανική ομάδα κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενες φορές το ισπανικό πρωτάθλημα (τις σεζόν 1990–91, 1991–92, 1992–93, 1993–94).
Ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας στη μεγάλη ολλανδική ομάδα που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974, όταν όλος ο κόσμος τον είδε να εκτελεί την διάσημη «στροφή Κρόιφ», όπου προσπαθεί να ξεγελάσει έναν αμυντικό.
Ο Κρόϊφ ήταν μανιώδης καπνιστής, μέχρι το 1991, όπου υπεβλήθη σε εγχείριση στην καρδιά και έκτοτε έδινε «το παρών» σε κάθε αντικαπνιστική εκστρατεία ανά τον πλανήτη. Ήταν δάσκαλος τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στην ζωή, αφού έδινε μαθήματα σε εκκολαπτόμενους παίκτες και προπονητές, με κάθε ευκαιρία.
Το ποδόσφαιρο πενθεί ένα μεγάλο παίκτη στον αγωνιστικό χώρο αλλά και μακριά από αυτόν. Ποτέ κοινότυπος, συχνά καυστικός, οι αποφάσεις του για το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ευπρόσδεκτες ως μια κρίση, μια τελευταία λέξη.