Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis με τη μέθοδό μου, που πραγματοποιήθηκε για την TVXS (Τηλεόραση χωρίς σύνορα) και δημοσιεύθηκε στις 1/4/2017, η ΝΔ προηγείται με 14,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλίζει ισχυρή αυτοδυναμία στη Βουλή με 159 έδρες, αν είχαμε σήμερα εκλογές.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση και από τα στοιχεία της έρευνας της Palmos Analysis είναι:
•    Από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, πρώτη φορά προκύπτει πεντακομματική Βουλή.
•    Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υψηλή συσπείρωση και εντυπωσιακή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
•    Tο 35% της απροσδιόριστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που του δίνει ακόμα ελπίδες για ανάκαμψη.
•    Η έκπληξη της παραπάνω ανάλυσης είναι ότι τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ, που παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με αυτό των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι προσελκύει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ.
•    Τέταρτο κόμμα είναι η ΔΗΣΥ με αύξηση 2,3 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία φαίνεται να  προσελκύει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και πέμπτο η ΧΑ με μείωση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.
•    Μία άλλη έκπληξη της έρευνας είναι ότι για πρώτη φορά από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, δεν εισέρχονται στη Βουλή οι ΑΝΕΛ.
•    Δεν εισέρχονται επίσης στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΛΑΕ.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Palmos Analysis, μαζί με τις εταιρείες ProRata και  E-Voice ήταν οι πιο αξιόπιστες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αφού τα ποσοστά που έδιναν στα κόμματα ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων του στατιστικού σφάλματος, σύμφωνα με παλιότερη δημοσίευσή μου.
Η εκτίμησή μου, όπως και η εκτίμηση του Διευθυντού της Palmos Analysis, είναι ότι η Κυβέρνηση ελπίζει στην ανάκαμψη και ίσως να περιμένει μια καλύτερη συγκυρία για να πάει σε εκλογές, εκτός και εάν με τα επερχόμενα δύσκολα μέτρα συμβούν απρόοπτα και δεν εξασφαλισθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης_UK – Σχης ε.α.