Του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Κωνσταντίνου Χύτα

Ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και να λύσει η ενεστώσα Κυβέρνηση και τα οποία έχει προτείνει το συνδικαλιστικό μας κίνημα, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό του οποίου την λύση δεν κατόρθωσαν να βρουν, αλλά και ούτε να σκύψουν σοβαρά πάνω του, διαχρονικά, όλες οι Κυβερνήσεις. Και τούτο είναι το πάγιο και χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, δηλαδή η αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

Πρέπει να τονίσουμε ότι αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι ήδη το επάγγελμα του αστυνομικού είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος ως επικίνδυνο (!!!). Η Πολιτεία οφείλει  επιτέλους να σεβαστεί τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και κοσμούν το πάνθεων των ηρώων του Σώματός μας, αναγνωρίζοντας εμπράκτως ότι οι συνάδελφοι  ριψοκινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Επιπρόσθετα, οι αστυνομικοί ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από συνθήκες υψηλών επιπέδων άγχους και χρόνιου στρες. Αυτό τους κάνει πιο επιρρεπείς στις υπερβολικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν τόσο την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσο και τη δημόσια ασφάλεια.

Αιτίες επαγγελματικής εξουθένωσης στους Αστυνομικούς μπορεί να είναι :

-    Ωράριο εργασίας
-    Απουσία ευελιξίας και αυτονομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων
-    Απουσία στήριξης από τους ανωτέρους
-    Έλλειψη προσωπικού
-    Μισθοδοσία
-    Σύστημα προαγωγών
-    Έλλειψη κινήτρων
-    Έκθεση σε κίνδυνο
-    Κοινωνική κατακραυγή

Όσοι αστυνομικοί εκτέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου εμφάνισαν μετατραυματική διαταραχή, αποφευκτικές συμπεριφορές και αδυναμία απρόσκοπτης συνέχισης της εργασίας τους σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Επίσης, οι  αστυνομικοί έχουν χαμηλότερα ποσοστά ψυχικής και σωματικής υγείας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Έχουν γίνει περίπου 6.000 δημοσιευμένες μελέτες για την επαγγελματική εξουθένωση και ένας σημαντικός αριθμός από αυτές αναφέρεται στους Αστυνομικούς (περίπου 22%) !!!! Και όμως ο αστυνομικός παραμένει κακοπληρωμένος και ενώ ως κλάδος έχει τους περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, εντούτοις το επάγγελμά του δεν έχει αναγνωρισθεί ως σήμερα από την Πολιτεία ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό !!!!

Πρωτίστως όμως, το Κράτος οφείλει να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα που μας απασχολούν, δοκιμάζουν το φιλότιμό μας αλλά και αδειάζουν την τσέπη μας, αφού ο ίδιος ο αστυνομικός βάζει ρεφενέ για αυτονόητα ζητήματα που η Πολιτεία υποχρεούται να παρέχει, όπως:

-    Επισκευή των υπηρεσιακών οχημάτων
-    Αγορά υφασμάτων στολών
-    Αγορά δημοσίων ειδών
-    Αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών
-    Καθαριότητα Υπηρεσιών

Ένα  «έξτρα επίδομα» δηλαδή θα κατέληγε στον οικογενειακό προϋπολογισμό των συναδέλφων αν, αν, αν, αν, αν …

Αν λοιπόν η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία εγκύψει στο Υπόμνημα που έχει κατατεθεί από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών για τα καθημερινά προβλήματα και προωθήσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για θεσμικά ζητήματα, που αποτυπώνονται σε Ψηφίσματα Πανελλαδικών Συνεδρίων και Πανελλαδικών Κινητοποιήσεων, θα αποδείξει πραγματικά ότι ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο αστυνομικό.