Του Χρήστου Παπαπολύκαρπου
Ερευνητή – Λαογράφου

Με μια μεγαλειώδη παρουσία - πλημμυρίδα Τρικαλινών, στο σύνολό τους θιασώτες μιας μουσικής πανδαισίας στο μύλο Ματσόπουλου.
Πρωταγωνιστές της μαγευτικής βραδιάς, στον παράδεισο ασύλληπτων δημιουργημάτων του Βάρδου του μουσικού στερεώματος Βασίλη Τσιτσάνη.
Σύντομο, όμως περιεκτικό, το πρόγραμμα στο κλείσιμο της αυλαίας των Τσιτσανείων, στις 5 / 9 / 2017, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Πήρε σάρκα και οστά το Πορτραίτο των Μουσών Τσιτσάνη, με το ομώνυμο Μουσείο, όπου οι τρεις Χάριτες - πραγματικές Μούσες - Φωτεινή Βελεσιώτου, Λίζέτα Καλημέρη & Λυδία Σέρβου ερμήνευσαν μέρος του ανεξάντλητου πλούτου του μεγάλου δημιουργού.
Υπήρξαν στιγμές κορύφωσης που προκάλεσαν μέθεξη σε αρκετούς ενώ κάποιοι θερμόαιμοι προχώρησαν σε χορευτικές δεξιότητες. Και ήταν φυσικό καθώς όσο η ώρα διάβαινε το πρόγραμμα κάλπαζε στην απεραντοσύνη των μοναδικών επιτυχιών.
Κολυμπήσαμε αλήθεια σε μια ατέρμονη θάλασσα καλλιτεχνικού Μεγαλείου. Ενδεικτικά αναφέρω: .... Με πυρετό ξημέρωμα στους δρόμους........ Όταν πίνεις στην ταβέρνα.....Αφού το θέλησε η μαύρη μοίρα...... Άσπρο πουκάμισο φορώ και μαύρο θα το βάψω......
Τί κι ' αν στάλες βροχής έκαναν την εμφάνισή τους στην παράσταση;
Ίσως ή επιμονή, ίσως η προσευχή, ίσως η ακλόνητη πίστη στη συνέχιση του υψηλού δρώμενου επέδρασαν καταλυτικά και διέλυσαν τα σύννεφα αφήνοντας το ολόγιομο φεγγάρι να φιγουράρει στον ουρανό γευόμενο μουσικές νότες και μελωδικές φωνές.
Έπρεπε - ποιος ξέρει - του Τσιτσάνη οι Μούσες να περάσουν στο υπερπέραν όπου, καθόλου απίθανο, κάποιοι δέκτες ενός κοσμικού πολιτισμού θα τις καλοδέχονταν. Ειπώθηκε κάποια στιγμή πως θα περάσει και πέρασε και συνεχίσθηκε με Ζαϊρα ..... Με παρέσυρε το ρέμα....... και τόσα άλλα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ευχάριστα και ευεργετικά κύλισε ένα 3ωρο περίπου στο φανταστικό περιβάλλον του μύλου και αυτό γιατί υπήρξαν ευεργετικοί παράμετροι - συντελεστές - μουσικοί - διοργανωτές και ένα υπέροχο σύνολό ανθρώπων όλων των ηλικιών.
Εύγε!!! Και του χρόνου!!!
Υ/Γ: Στην εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν αποφασιστικά ο Περιφερειάρχης Κος Κων. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Χρήστος Μιχαλάκης, και πολλοί συντελεστές. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η παρουσία της Ιέρειας των Πολιτιστικών δράσεων, της Περιφερειακής Ενότητας, Κας Ευαγγελίας Μπουντούρη μετά των συνεργατών της