Σχεδόν 1.500 κρούσματα κορωνοϊού στα Τρίκαλα στις πρώτες 11 ημέρες του Νοεμβρίου -κι ενώ τα ενεργά είναι πολύ περισσότερα-, με τους υπόλοιπους επιδημιολογικούς δείκτες σε άνοδο, με το Νοσοκομείο της πόλης να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, με δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και η πόλη παραμένει δήθεν αμήχανη και προβληματισμένη. Άραγε, να κάνει τον Μύλο των Ξωτικών ή μήπως όχι; 

Αλήθεια, ποιος χαίρεται μέσα στην μαυρίλα και την καταστροφή; Ποιος είναι αυτός που έχει διάθεση για γιορτές και πανηγύρια; 

Πως είναι δυνατόν, να πεθαίνουν κάθε ημέρα συνάνθρωποί μας, αλλά η συζήτηση που απασχολεί να είναι της οικονομικής ζημιάς που θα επιφέρει στην αγορά η ματαίωση του Μύλου και το βαθύτατο πλήγμα στην εικόνα της πόλης;  

Είναι ντροπή για την πόλη όλο αυτό που συμβαίνει. 

Μεγάλη ντροπή για όλους εκείνους που υποστηρίζουν με λόγια και πράξεις την διεξαγωγή του Μύλου και ακόμη μεγαλύτερη για όλους εκείνους που την υποστηρίζουν με την σιωπή τους. Νομίζοντας πως θα΄ναι αθώοι του αίματος, χωρίς καμία ευθύνη πάνω τους.  

Δεν είναι μόνο ο υπαρκτός κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού, με τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν ολόκληρη την πόλη, σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού. 

Είναι και το αχαρακτήριστο μήνυμα που μεταδίδει η πόλη εντός και εκτός των ορίων της, το οποίο θα συμβάλλει στην κόλαση της διάδοσης. 

Ένας ολόκληρος πλανήτης έχει γονατίσει από τον κορωνοϊό, παλεύοντας ακόμη να βρει τον τρόπο για να τον αντιμετωπίσει, ενώ τα Τρίκαλα, απλώς, γιορτάζουν ανέμελα! 

Σαν μια covid free περιοχή, μεταμορφώνονται σε πρωτεύουσα της χαράς και επί έναν ολόκληρο μήνα η πόλη θα γλεντοκοπά ασταμάτητα. 

Σε λίγο θα ξεπεράσουμε και τις πλέον ευφάνταστες θεωρίες των ψεκασμένων αρνητών. Δεν υπάρχει κορωνοϊός, γι΄αυτό ζούμε στον ωραίο κόσμο μας και χαιρόμαστε.  

Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην πόλη. Να έχουμε δέσει την ζωή και την ύπαρξή μας με ένα πανηγύρι εξοργιστικά υπερτιμημένο, έτσι ώστε να είναι τόσο δύσκολο για κάποιους να καταλήξουν στο προφανές και αυτονόητο.  

Διότι, αυτό είναι ο Μύλος των Ξωτικών. Ένα μεγάλο, χαζό πανηγύρι. Τίποτε άλλο.  Εντυπωσιάζει τα πλήθη λόγω του χώρου μέσα στον οποίο γίνεται. Στο μεγάλο, πανέμορφο πάρκο Ματσόπουλου με το επιβλητικό κεντρικό κτήριο του, τον Μύλο. Διαφορετικά, θα γινόταν στο γήπεδο της Μπάρας με υποβιβασμό στα τάρταρα από τα αποδυτήρια. 

Γι΄αυτό τον θέλουν όλοι, για να καρπωθούν την σίγουρη επιτυχία του. Οι τοπικοί άρχοντες, ως μια δήθεν προσωπική τους, μεγάλη επιτυχία. Οι επιχειρηματίες, για την δική τους, τα χρήματα στα ταμεία τους. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως;  

Ντροπή. 

Που κανείς από όσους εμπλέκονται στην διοργάνωσή του Μύλου των Ξωτικών δεν είπε μέχρι σήμερα «Όχι, εγώ δεν συμφωνώ. Φοβάμαι. Είναι αυτοκτονικό αυτό που πάμε να κάνουμε». 

Επιτέλους. Ας σταματήσει τώρα αυτήν η ιστορία. 

Μαρία Στίμου, trikalaenimerosi.gr