Γράφει ο Νίκος Γκόγκος*

Έχουμε γράψει και άλλες φορές για το στρατηγό Καβράκο, που τιμάται στα Τρίκαλα ως ήρωας και το στρατόπεδο της ΣΜΥ φέρει το όνομά του. Σήμερα θα επανέλθουμε, διότι προέκυψαν νεώτερα στοιχεία.
Φυσικά δεν θεωρούμε ότι είναι από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την τρικαλινή κοινωνία.  Άλλα είναι τα καυτά θέματα της επικαιρότητας και της καθημερινής μας ζωής. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο και να προβάλουμε τα νεώτερα στοιχεία για θέματα σαν του Καβράκου, μέχρι αυτά να βρουν τη λύση τους.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στη Βουλή των Ελλήνων σε αίτημα του βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου, που ζήτησε τη χορήγηση αντιγράφων της εισήγησης και της διαταγής ονομασίας του στρατοπέδου. Απάντησε ότι δεν υφίσταται διαταγή του ΓΕΣ που να γίνεται σαφής μνεία για τη συγκεκριμένη ονομασία  του στρατοπέδου και ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανευρεθεί στα υφιστάμενα αρχεία του ΓΕΣ σχετική εισήγηση για την απονομή του ονόματος.
Η παραπάνω απάντηση του ΓΕΣ, μέσω του ΥΕΘΑ, ενισχύει την άποψη που διατύπωσα παλαιότερα. Ότι δηλαδή μερικά ονόματα επικράτησαν ως τοπωνυμίες, διότι πήραν το όνομά τους από το φονιά ή τον φονεμένο που έγινε σε κάποιο τόπο. Ο Καβράκος μετά τους φόνους που διέπραξε στο συλλαλητήριο αγροτών στα Τρίκαλα στις 2 Φεβρουαρίου 1925, παρέμεινε διοικητής στο στρατόπεδο, παραγκωνισμένος και ξεχασμένος, για δέκα ολόκληρα χρόνια μακριά από τις εξελίξεις του στρατού. Καθιερώθηκε έτσι να λέγεται «το στρατόπεδο του Καβράκου». Ενδεχομένως να μη υπάρχει πράγματι σχετική εισήγηση για το όνομα. Το βρήκαν έτσι  στο ΓΕΣ και το υιοθέτησαν. Η ΣΜΥ και το ΓΕΣ παρακαλούνται να διενεργήσουν έρευνα και να διορθώσουν το ατόπημα. Να δώσουν τώρα  την αρμόζουσα λύση.
Ένα άλλο θέμα που ήρθε στην επιφάνεια, είναι η ημερομηνία θανάτου του Καβράκου. Το ΓΕΣ αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου του την 8-12-1944. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του ληξιαρχείου Αθηνών που εκδόθηκε την 28-4 1945 και σύμφωνα με αυτή, ο θάνατος επήλθε εκ τραύματος κεφαλής δια βλήματος πυροβόλου. Η αγγελία της κηδείας έγινε στις 29-4-1945, πέντε σχεδόν μήνες αργότερα από την ημερομηνία που αναφέρει το ΓΕΣ ως ημερομηνία θανάτου. Στο κηδειόχαρτο  όμως αναφέρεται ως ημερομηνία θανάτου η 6-12-1944 και όχι η 8-12-44 που λέει το ΓΕΣ. Η αγγελία κηδείας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σελίδα 2 στις 29 Απριλίου 1945 και εντοπίστηκε από την ερευνήτρια Χριστίνα Σωτήρχου.  Το ΓΕΣ πρέπει  και στην περίπτωση αυτή να διενεργήσει έρευνα για την πραγματική ημερομηνία θανάτου και της κηδείας του.
Η ερευνήτρια Χριστίνα Σωτήρχου προέβη σε εμπεριστατωμένη μελέτη για το παραπάνω θέμα. Ο σύλλογος εργαζομένων και συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας - ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - απέστειλε τη μελέτη αυτή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων και τους βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 16-10-2018.
Οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου του ΚΚΕ υπέβαλαν αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 31/10/2018 με αίτημα τη μετονομασία του στρατοπέδου Τρικάλων, προς αποκατάσταση της πρόκλησης που υφίσταται από την περίοδο της χούντας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Επίσης ο βουλευτής Ν. Αχαϊας Νικόλαος Νικολόπουλος υπέβαλε αναφορά στις 18-12-2018 προς τον ΥΕΘΑ με αίτημα τη μετονομασία του στρατοπέδου Τρικάλων, ζητώντας να τοποθετηθεί ο υπουργός σε όσα εμπεριέχονται στη μελέτη και ότι το θέμα ενδιαφέρει αρκετούς συμπολίτες.
Μικρότερης σημασίας, που δείχνει όμως τη νοοτροπία ορισμένων, είναι η ταχυδρομική διεύθυνση της ΣΜΥ, όπως αυτή αναγράφεται στην ιστοσελίδα της ΣΜΥ, η οποία είναι:  ΣΜΥ Βασιλείου Τσιτσάνη 63. Εντός Στρατοπέδου Καβράκου. Τρίκαλα 42100 ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Δηλαδή για να πας στη ΣΜΥ πρέπει να ξέρεις το στρατόπεδο Καβράκου. Το όνομα δηλαδή του στρατοπέδου πάνω από τη ΣΜΥ!!!  Υποτίμηση της Σχολής.  
Σημειώνομαι τέλος ότι ο Καβράκος έλαβε μέρος σε πολέμους μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη. Δεν σκοτώθηκε, δεν τραυματίστηκε, ούτε έκανε κάποια γενναία πράξη. Στους βαθμούς του Αντισυνταγματάρχη και Συνταγματάρχη και ιδιαίτερα μετά τα εγκλήματα που διέπραξε στις 2-2-1925 στα Τρίκαλα, απομονώθηκε από τις παραπέρα εξελίξεις του στρατεύματος και παρέμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια διοικητής του στρατοπέδου, που μετατράπηκε σε σωφρονιστικό στρατόπεδο ανεπιθύμητων στις άλλες μονάδες στρατιωτών. Έγινε υποστράτηγος από το καθεστώς Μεταξά (δεν υπήρχε τότε ο βαθμός του Ταξίαρχου), παρέδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς και συνεργάστηκε με τους κατακτητές στην κατοχική κυβέρνηση. 
Γιατί το ΓΕΣ τον κατέταξε στο πάνθεον των ηρώων και γιατί τον διατηρεί και υποχρεώνει την Τρικαλινή κοινωνία να τον τιμά σαν ήρωα και τους μαθητές της ΣΜΥ να τον έχουν φάρο και παράδειγμα προς μίμηση; Έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τις δραστηριότητές του. To 2007 που αναφέρθηκα και ζήτησα από το ΓΕΣ την εξέταση των αναφερομένων γεγονότων, έλαβα ως απάντηση «… εξ άλλου  κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν ζήτησε την αλλαγή του ονόματος…». Στη συνέχεια ζήτησαν τη μετονομασία του στρατοπέδου  και οι βουλευτές Τρικάλων Σούλα Μεριντίτη, Σάκης Παπαδόπουλος, Χρίστος Σιμορέλης, Παναγιώτα Δριτσέλη,  25 άλλοι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, ο Μανώλης Γλέζος, ο Δήμαρχος Τρικάλων Χρίστος Λάππας, η Ιονική Ενότητα, κ.ά. Αιτούμαι και πάλι από το ΓΕΣ την αξιολόγηση και επανεξέταση της θέσης του για την αλλαγή του ονόματος σε στρατόπεδο ΣΜΥ.
Υστερόγραφο/Πρόσκληση:
Η Πρωτοβουλία για την 2α Φεβρουαρίου 1925 διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 2/2/2019 και ώρα 7-9 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων με θέματα.
 1.Οι αγώνες της αγροτιάς από το Κιλελέρ μέχρι την αντίσταση. Αντώνης Αντωνίου Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Σορβόννης.  
2.  Η ποιητική του Κώστα Βίρβου ως ερμηνευτικό εργαλείο της αγροτικής ιστορίας Θεσσαλίας. Τζαβέλα Ευαγγελία Διευθύντρια  Δημοτικού Σχολείου Πηγής. 
3. Η κοινωνική απελευθέρωση της θεσσαλικής αγροτιάς. Δημήτριος Μπάρμπας Ιστορικός Ερευνητής.
4. Οι διώξεις των γυναικών μετά την εξέγερση του 1925. Χριστίνα Σωτήρχου. Μέλος της Ιονικής Ενότητας, Ερευνητής.
Σας προσκαλώ να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.

*Ο Νίκος Γκόγκος είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.