π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού
Συχνά αναφέρομαι σε λάθος ατραπούς που πήρε γενικά η παιδεία και ορισμένα μαθήματα σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως ως πατέρας επτά παιδιών που φοίτησαν και φοιτούν σε διάφορα σχολεία, βλέπω το φιλότιμο των περισσοτέρων δασκάλων και καθηγητών και την προσπάθειά τους να διαμορφώσουν όχι μόνο μορφωμένα παιδιά αλλά και καλούς χαρακτήρες.
Τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια στην αρχή της σχολικής χρονιάς ενημερώνουν με σχετικά φυλλάδια γονείς και μαθητές για τις υποχρεώσεις τους μέσα στο σχολείο. Το συγκινητικό όμως είναι, πως οι διευθυντές των σχολείων με τη βοήθεια των καθηγητών προσπαθούν με διάλογο και αγάπη να πείσουν τους μαθητές να σέβονται τους κανονισμούς ενός σχολείου, ώστε οι τιμωρίες και οι αποβολές να είναι όσο γίνεται λιγότερες.
Στο γυμνάσιο που έστειλα τον τελευταίο μου γιο οι τοίχοι στους διαδρόμους αλλά και μέσα στις αίθουσες είναι γεμάτοι με τεράστιους πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι οι μαθητές. Έτσι είναι δύσκολο οι συμμαθητές τους αλλά και οι ίδιοι να προκαλέσουν φθορές στους τοίχους αφού αναγκάζονται να σεβαστούν τον ίδιο τους τον κόπο.
Σας παρουσιάζω μερικά στοιχεία από την επιστολή που έλαβα: «Αγαπητοί γονείς,...το δημόσιο σχολείο παρέχει αγωγή, γνώση και συντελεί με τους νομικούς, ηθικούς και θεσμικούς κανόνες λειτουργίας τόσο στην εξασφάλιση του βασικού του στόχου, όσο και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Έτσι το σχολείο μας αποδίδει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και συνεργασία με σας και αναμένουμε να προσέρχεστε τακτικά στο σχολείο και να ενημερώνεστε για την επίδοση και συμπεριφορά των παιδιών σας.
Για το λόγο αυτό κάθε Τετάρτη από 9.30 έως 11.30 ο σύλλογος των καθηγητών θα είναι στη διάθεσή σας.
Δεν επιτρέπεται η μεταφορά και η χρήση των κινητών στο σχολικό χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση ο μαθητής ελέγχεται πειθαρχικά.
Σε περίπτωση φθοράς της σχολικής περιουσίας, εφόσον τεκμηριωμένα αποδειχθεί ποιος είναι ο δράστης, πέραν των πειθαρχικών ποινών θα απαιτείται ο κηδεμόνας να πληρώσει το κόστος αποκατάστασης.
Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο του σχολείου σύμφωνα με την κείμενη υγειονομική διάταξη.
Η ενδυμασία πρέπει να είναι ευπρεπής και ανάλογη με το σχολικό χώρο. Οι μαθητές οφείλουν να κάνουν διάκριση των χώρων. Άλλο η παραλία , εξοχή, καφετέρια κ.λ.π. και άλλο ο χώρος του σχολείου.
Ο στόχος της οικογένειας και του σχολείου είναι κοινός. Σεβόμαστε το παιδί σας και επιζητούμε σεβασμό και κατανόηση τόσο από εσάς όσο και από το παιδί σας για το αυτονόητο της εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του σχολείου.»
Αγαπητοί γονείς, για το καλό των παιδιών μας, ας έχουμε καλή επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Ας τους υπενθυμίζουμε όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Ας ρωτούμε πρώτα για το χαρακτήρα τους και μετά για τις επιδόσεις τους. Όταν οι καθηγητές τα επιπλήττουν, ας μην τα δικαιώνουμε αλλά ας παίρνουμε το μέρος των καθηγητών, διότι, όπως έλεγε ο άγιος Πορφύριος σ' ένα γονιό που επαινούσε συνεχώς το παιδί του, κάποτε θα «φάμε ξύλο» από το παιδί μας. Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!