π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

“Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά”. Αυτό απέδειξε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία που έγινε στην Αθήνα. Ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη πρέπει από του χρόνου να διδάσκεται στα Σχολεία μας όπως και ο λόγος του Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές στην Πνύκα. Με μεγάλο σθένος και παρά τις απειλές των αναρχικών έξω από το σπίτι του απέδειξε τι είναι εθνικισμός και τι είναι πατριωτισμός. Βροντοφώναξε πως ο φασισμός είναι κατάπτυστος απ' όπου κι αν προέρχεται, είτε από δεξιά είτε από αριστερά.
    Η χαμένη ελπίδα μετά το συλλαλητήριο γεννήθηκε πάλι στις καρδιές των τρομοκρατημένων από την οικονομική κρίση Ελλήνων. Ένα εθνικό ζήτημα απέδειξε πως ο λαός περισσότερο από τα κόμματα και τα ψέματά τους αγαπά την πατρίδα του και την Ορθοδοξία. Νομίζω πως άσχετα από τις δηλώσεις της η κυβέρνηση θα σκεφτεί καλά τις επόμενες κινήσεις της όχι μόνον όσο αφορά την εξωτερική μας πολιτική αλλά και άλλα θέματα όπως το μάθημα των θρησκευτικών ή τις  αλλαγές στο σύνταγμα που αφορούν τις σχέσεις της με την Εκκλησία.
    Η παρουσία της επίσημης Εκκλησίας αν και διακριτική αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως θα είναι μπροστά στους αγώνες του ελληνικού λαού και θα αποτελεί πάντοτε εγγύηση για την ενότητά του. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις ενορίες των Αθηνών αλλά και από όλη την χώρα να κατεβαίνουν στο Σύνταγμα με τις ελληνικές σημαίες και τους ιερείς μπροστά μπροστά. Οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά δεν φοβήθηκαν παρά τις φήμες για επεισόδια να κατεβούν στους δρόμους και να εκδηλώσουν την αγάπη τους για την Μακεδονία.
    Συγκινητική και η παρουσία των Κρητικών. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά λεβέντες. Άνδρες με όλη την σημασία της λέξεως. Δεν ξέχασαν ποτέ τους επτακόσιους πατεράδες τους που άφησαν τα κόκαλά τους στην Μακεδονική γη μαζί με τον Παύλο Μελά. Και οι απόγονοι των Μακεδονομάχων έδωσαν το παρόν με τις παραδοσιακές του στολές. Τα πρόσωπά τους έλαμπαν από υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα. Όλοι έτοιμοι να ξαναδώσουν και την τελευταία σταγόνα αίματος για την πατρίδα.
    Και για να μην θεωρήσουν μερικοί ότι αυτά τα λέμε για να χτυπήσουμε την σημερινή κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στο Μακεδονικό πιστεύω ακράδαντα πως και άλλο κόμμα να ήταν στην κυβέρνηση τα ίδια θα έπραττε. Τώρα αρκετοί από την αντιπολίτευση δεν μιλούν γιατί και αυτοί φοβούνται την οργή του λαού. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους πολιτικούς μας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ευχαριστήσουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους.
    Είκοσι μία χιλιάδες Έλληνες πολίτες με μικρές οφειλές προς το δημόσιο είδαν τον μισθό τους στο τέλος του 2017 να κατάσχεται από τις τράπεζες με εντολή της εφορίας. Χιλιάδες άλλοι πλούσιοι με τεράστιες οφειλές, όπως και το ίδιο το κράτος χρωστά σε πολλούς ιδιώτες, δεν θα πληρώσουν ποτέ τα χρέη τους γιατί θα παραγραφούν για διάφορους λόγους. Αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, σπίτια που κατασχέθηκαν πουλιούνται καθημερινά στους φίλους μας Ευρωπαίους. Αυτή είναι η ελευθερία μας και η ''δημοκρατία'' μας. Κάποιος μου είπε: ''μην ανησυχείς για αυτά πάτερ γιατί το Κιλελέρ μπορεί να επαναληφθεί και όλα να γυρίσουν πάλι στον Ελληνικό λαό''. Πάντως η εποχή που ο κόσμος θα πάρει τα μπαστούνια για να υπερασπιστεί την πρώτη κατοικία του γείτονά του δεν είναι μακρυά.
    Αυτό που γεννά σε όλους μας την ελπίδα είναι ότι ο Ελληνικός λαός ξύπνησε για μια ακόμη φορά και έδειξε, πως μπορεί για λίγο να ξαποσταίνει, μα ξανά σηκώνει το ανδρείο φρόνημά του που πηγάζει από το αθάνατο φιλότιμο της Ελληνικής ελεύθερης Ορθόδοξης ψυχής. Και όπως είπε και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πέρασε πια στην ιστορία της πατρίδας μας ως ήρωας και σε δεύτερη μοίρα ως συνθέτης: ''κανένας ΄Ελληνας δεν είναι διατεθειμένος να κατεβάσει σε κανένα σφετεριστή της πατρίδας του τα παντελόνια του''. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους όλοι οι γείτονές μας αλλά και οι πολιτικοί μας ώστε να σκέφτονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα αυτά που λένε αλλά και αυτά που πράττουν.