Ο Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν και ποιητής. Κατάγονταν από την Πριήνη της Ιωνίας , ήταν υιός του Τευτάμου και έζησε τον 6ο π.Χ. Έγινε γνωστός για τη δικαιοσύνη του και τη ρητορική του δεινότητα. Μάλιστα λέγεται , ότι κάποτε απελευθέρωσε αιχμάλωτες γυναίκες , που είχαν γίνει δούλες , καταβάλλοντας τα λύτρα και φυσικά αφού τις δίδαξε και τις προίκισε τις έστειλε πίσω στους δικούς τους , στη Μεσσηνία. Σε αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο αποδίδεται και το γνωμικό «Αρχή άνδρα δείκνυσι» δηλαδή η εξουσία δείχνει το χαρακτήρα και δείχνει το ποιος είσαι.
Εάν με το πνεύμα αυτού του γνωμικού θελήσουμε να αναλύσουμε τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας θα απογοητευτούμε πολύ. Επειδή , όμως , «η πιο πικρή αλήθεια είναι πιο γλυκιά και από το πιο γλυκό ψέμα» θα το κάνουμε με όση αντικειμενικότητα απαιτεί η κατάσταση.
Η εικόνα , που είχαν οι Έλληνες για τα δύο πρόσωπα της σημερινής συγκυβέρνησης δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο , πριν ανέβουν στην εξουσία , είναι ακριβώς αντίθετη με αυτή που έχουν σήμερα. Τότε και οι δυο ήταν στην αντιπολίτευση και προσπαθούσαν να πάρουν την εξουσία , για το καλό του λαού , όπως διεκήρυτταν. Για να κερδίσουν δε την εύνοια των ψηφοφόρων έταζαν ό,τι είχε ανάγκη η κοινωνία και ό,τι ταίριαζε με τους πόθους και τις ελπίδες των πολιτών. Από τα μπαλκόνια υπόσχονταν σχεδόν τα πάντα στους πάντες. Λαϊκίζανε και είχαν ξεπεράσει και τους πιο επικίνδυνους δημαγωγούς της αρχαίας Ελλάδας. Και τι δεν είπαν. Τόνισαν πως θα σχίσουν τα μνημόνια , πως θα δώσουν κατώτερο μισθό 780 ευρώ , πως θα δίνανε τον 13ο και τον 14ο μισθό , πως θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ και πως θα στήριζαν το κοινωνικό κράτος , το δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και φυσικά ότι θα καταργούσαν το κομματικό κράτος.
Ο λαός απελπισμένος από τον δικομματισμό και από την πρωτοφανή λεηλασία της δημόσιας περιουσίας τους πίστεψε και έφερε στην εξουσία τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ , με την ελπίδα ότι κάτι θα κάνουν για να βελτιωθεί οικονομικά και κοινωνικά η εικόνα της χώρας. Οι πολίτες νόμιζαν πως και αυτοί θα πολιτευτούν όπως ο Βίας ο Πριηνεύς , στηρίζοντας τους φτωχούς και εμπεδώνοντας τη δικαιοσύνη και την ηθική.
Δυστυχώς , ο θησαυρός αποδείχτηκε ότι ήταν άνθρακες. Στη θέση των πρώην βεζίρηδων οι ψηφοφόροι έβαλαν τους νέους σουλτάνους. Αυτοί μέσα σε μια νύχτα διόρισαν σε όλους τους τομείς της υγείας , της παιδείας και στις κοινωνικές δομές ανθρώπους που προήλθαν από τον κομματικό σωλήνα. Γέμισαν τις θέσεις με άτομα δικά τους , που πήραν παχυλούς μισθούς χωρίς να έχουν και τα απαραίτητα προσόντα. Τα περί αξιοκρατίας , διαφάνειας , ισότητας και κατάργησης του κομματικού κράτους έγιναν «έπεα πτερόεντα» δηλαδή λόγια και μόνο λόγια. Με διάφορα προσχήματα όπως η ανασύσταση του κράτους έστησαν νέες δομές στήριξαν το πελατειακό κράτος και γέμισαν τις υπηρεσίες με τρωκτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέγραψαν μέσα σε δυο χρόνια 2 καταστροφικά μνημόνια και τώρα άρχισαν το «μασάζ» στους βουλευτές προκειμένου να ψηφιστούν τα απάνθρωπα μέτρα του 4ου μνημονίου , χωρίς φυσικά να γίνει η ρύθμιση του χρέους.
Η εξουσία έδειξε το χαρακτήρα αυτών που μας κυβερνούν γι’αυτό και οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Όλα δείχνουν πως δεν τους σώζει ούτε η αναμόρφωση του Καλλικράτη ούτε οι αλλαγές στην Παιδεία και στην Υγεία. Δημοσκοπικά χάνονται και κοινωνικά αποδοκιμάζονται. Οι επισκέψεις των κυβερνώντων σε δημόσια κτίρια γίνονται πλέον από την…πίσω πόρτα και σε λίγο ενδεχομένως να ψάχνουν να βρουν τρόπο για να πουν αυτά που θέλουν να πουν.
Είχε άδικο ο Βίας ο σοφός που έλεγε το «αρχή άνδρα δείκνυσι»;

Κώστας Πατέρας, Πολιτευτής Τρικάλων