Ενα φαινόμενο από τα παλιά επανεμφανίσθη προ ημερών στην πολύπαθη χώρα μας, αυτό της κατάληψης σχολείων από τους μαθητές αυτών για λόγους άσχετους με τους συνήθεις λόγους των προηγουμένων καταλήψεων. Αυτή την φορά οι λόγοι δεν ήταν εκπαιδευτικά αιτήματα ή η συνήθης επαναστατική γυμναστική αριστερών ομάδων ή απλός χαβαλές λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Είναι κάτι χειρότερο. Είναι ο διαχωρισμός των μαθητών με αφορμή ένα εθνικό θέμα σε μια χώρα στην οποία η διαφορετική αντίληψη επί των εθνικών θεμάτων και γενικότερα της εξωτερικής πολιτικής αποτέλεσε αιτία εθνικών διχασμών και εμφυλίων πολέμων. Αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα της καταστάσεως;
Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς, την οποία τώρα εξορκίζουν οι ανόητοι και πλήρως απερίσκεπτοι κοψοχέρηδες αστοί που την ψήφισαν το 2015 για να γλιτώσουν... τον ΕΝΦΙΑ, κατάφερε ακόμη και αυτό. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει πρόβλημα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και ενδεχομένως και ρήξη εντός αυτής, συνήψε μόνη της συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άνευ εθνικής συνεννοήσεως, πράγμα που σε μια χώρα όπως η Ελλάς δημιουργεί αντιδράσεις και διχασμούς.

Και ασχέτως αν η συμφωνία είναι καλή ή κακή, μόνο και μόνο επειδή είναι μονομερής στο εσωτερικό και αποβλέπουσα στην δημιουργία προβλημάτων στον εσωτερικό αντίπαλο, πάσχει όσον αφορά στην νομιμοποίησή της στην κοινή γνώμη. Εν πάση περιπτώσει το κακό έγινε. Και τι βλέπουμε τώρα; Βλέπουμε να διαιρούνται και να ριζοσπαστικοποιούνται οι νεαρότεροι βλαστοί της ελληνικής κοινωνίας για εθνικό θέμα, πράγμα άκρως επικίνδυνο. Ενα θέμα που από την φύση του απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, κατάφερε η παρούσα κυβέρνηση να το οδηγήσει, έστω και χωρίς την θέλησή της στο σημείο διχασμού.
Η Αριστερά, βασική αντίληψη της οποίας είναι οτι όποιος δεν είναι μαζί της είναι εχθρός της, έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των καταλήψεων στην Χρυσή Αυγή και να χαρακτηρίσει φασιστικά στοιχεία τους καταληψίες, χρησιμοποιώντας το αλάνθαστο φασιστόμετρο που διαθέτει και το οποίο θέτει εκτός δημοκρατικής νομιμότητος κάθε έναν που της εναντιώνεται. Μα, εάν, ω τάλαινες, είχε τόση δύναμη η Χρυσή Αυγή θα είχε προ πολλού καταλάβει την εξουσία και μάλιστα δημοκρατικώς.

Αλλά, ακόμη και αν η Χρυσή Αυγή προκαλεί δια των καταλήψεων αμοιβαία διχόνοια και διαταράσσει την κοινή ειρήνη και υπάρχουν προς τούτο αποδείξεις, γιατί δεν κινείται η Δικαιοσύνη εναντίον τους με βάση την διάταξη του άρθρου 192 του Ποινικού Κώδικα; Αλλά ας αφήσουμε τις ανοησίες. Η γνώμη του γράφοντος είναι οτι οι καταληψίες μαθητές ενήργησαν τοιουτοτρόπως με γονική παρότρυνση και αυτό δεν εντάσσεται ούτε σε νομικές διατάξεις, ούτε καν στην πολιτική υπό την στενή της κομματική έννοια.

Κοινώς, υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη πλατιάς μάζας του λαού όσον αφορά στην επίμαχη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αυτό οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να το παραβλέψουν. Η συμφωνία πρέπει να γίνει προ'ι'όν επαναδιαπραγμάτευσης με παρούσα αυτή την φορά και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία οφείλει να συμπράξει στον τερματισμό της διαφοράς με την γειτονική χώρα οριστικά και αμετάκλητα, καθοδηγώντας αυτή την φορά σωστά την κοινή γνώμη.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει εναντίον των καταλήψεων οποιασδήποτε μορφής. Είναι το ίδιο αναιδές  θρασύμι που καθήμενο σταυροπόδι ενώπιον δημοσιογράφου ως καταληψίας μαθητής έλεγε οτι οι απουσίες είναι... δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών. Ολες οι καταλήψεις που στρέφονται εναντίον κάθε αστικού θεσμού είναι καλές και ευλογημένες από την εθνομηδενιστική Αριστερά, όλες οι άλλες είναι φασιστικές.

Αιδώς, αχρείοι.Πραγματικά δεν αξίζει στην Ελλάδα τέτοια πολιτική και πνευματική  εξαχρείωση. Ενας καλός πολίτης και Ελληνας εκφράζει την απαρέσκειά του απέναντι σε κάθε κατάληψη, διότι όλες βλάπτουν την κοινωνία το ίδιο και ορθώς αντέδρασε αμέσως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνοντας οτι κλειστά σχολειά σημαίνουν κλειστά μυαλά.
Και κάτι άλλο. Οι δηλώσεις Ζάεφ προ ημερών περί δυνατότητος διδασκαλίας της λεγόμενης από αυτούς μακεδονικής γλώσσας στα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας εγείρουν αμφιβολίες κατά πόσον η συμφωνία των Πρεσπών γίνεται αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η γλώσσα είναι σλαβομακεδονική και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί στην συμφωνία. Οσον αφορά στην εθνότητά τους αυτή οφείλει να ξεκαθαριστεί επίσης οτι είναι σλαβομακεδονική, όπως των Ρώσων είναι σλαβορωσική, των Σλοβένων σλαβοσλοβενική και ούτω καθεξής. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι φόβοι, ακόμη και οι φοβίες των απλών πολιτών και στις δυο πλευρές των συνόρων οφείλουν να γίνονται σεβαστές. Αυτό όμως αυξάνει την ευθύνη αληθινά υπευθύνων κυβερνήσεων να ευρίσκουν κοινό τόπο και αλληλοσεβασμό.

Ιωάννης Ξηρός
Ταξίαρχος ε.α., Μέλος της Δράσης