Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. Πολιτευτής Τρικάλων.


Μεγάλη είναι η καταστροφή , που έγινε στη χώρα μας , από τις πολυάριθμες πυρκαγιές τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. 27.000 στρέμματα , κυρίως πευκοδάσους , έγιναν στάχτη ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν και οι περιουσίες των πολιτών , που ήταν ο κόπος και ο αγώνας μιας ζωής. Η κυβέρνηση , απροετοίμαστη και ανίκανη , ήταν απούσα επί μέρες. Μάλλον απολάμβανε τα μπάνια του καλοκαιριού. Όταν αποφάσισε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί πάνω σε ελικόπτερο , μετά από τη γενική κατακραυγή , ήταν πολύ αργά και φάνηκε προβληματισμένος και ανημέρωτος , αφού τόνισε πως η φωτιά έκαψε μόνο 15.000 στρέμματα , ενώ το διαστημικό κέντρο BEYOND , του Εθνικού Αστεροσκοπείου υπολόγισε ότι τα καμένα στρέμματα ήταν 26.900. Η συγκυβέρνηση κατέφυγε στη θεωρία της συνομωσίας προκειμένου να καλύψει τα μεγάλα λάθη και τις παραλείψεις της αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Μετά από τον Αύγουστο των πυρκαγιών έρχεται το καυτό… Φθινόπωρο , μιας και τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης , που θα κρίνει τόσο την πορεία της οικονομίας όσο και τη ζωή της κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να τελειώσει στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017 αλλά κανένας δεν είναι βέβαιος ούτε για το πότε ούτε για το πώς θα καταλήξει. Η 2η αξιολόγηση , διέδιδαν τότε οι Τσίπρας-Καμμένος , πως θα τελειώσει το Δεκέμβριο του 2016 και κατέληξε , με χίλια βάσανα , τον Ιούνιο του 2017.
Όλοι περιμένουν το Φθινόπωρο για ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα , αφού η αποτυπωμένη γνώμη των πολιτών στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ αρνητική γι’αυτήν. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αλλάξει και τα αριθμητικά δεδομένα και φυσικά να προκαλέσει τριγμούς στην υπάρχουσα κυβερνητική συνοχή. Όσο για το θέμα της απομείωσης του χρέους δεν γίνεται πλέον κανένας λόγος , τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Το πολιτικό κλίμα , λοιπόν , είναι πολύ βαρύ , και μετά τα αποκαΐδια του Αυγούστου θα έχουμε και το καυτό Φθινόπωρο μιας και πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και αυτά είναι φορολογικά μέτρα , ενώ τα αποκαλούν…μεταρρυθμίσεις…! Από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρων , οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσουν τα 35 μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017.
Αυτή η κατάσταση είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τη συγκυβέρνηση , δεδομένου ότι καλείται να ανατρέψει μέτρα που προεκλογικά τα διαφήμιζε…! Ανάμεσα σε αυτά είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες , όπου απαιτείται το 50% +1 για τη νομιμοποίησή τους. Ποιός περίμενε πως οι Τσίπρας-Καμμένος , που στήριξαν την πτώση Σαμαρά-Βενιζέλου στις απεργίες , θα έρχονταν μετεκλογικά και με νόμο σχεδόν θα καταργούσαν το δικαίωμα της απεργίας;
Στον οικονομικό τομέα το Φθινόπωρο θα παρθούν σκληρά μέτρα , που θα οδηγήσουν σε περικοπές οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων , διαλύοντας έτσι και το τελευταίο ίχνος του κοινωνικού κράτους. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 , που λήγει το μνημόνιο , σκοπός τους είναι να συγκεντρώσουν 12 δις ευρώ , ώστε να αποφύγουν μια πιθανή οικονομική και πολιτική κρίση , που μπορεί να προέλθει από τις διεθνείς συνθήκες. Τους έζωσαν τα μαύρα…φίδια για την πορεία των εσόδων , μιας και το μήνα Ιούλιο τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος ήταν λιγότερα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Πώς να πληρώσουν φόρους οι πολίτες , αφού είναι άνεργοι για χρόνια και αφού οι περισσότεροι ζουν με τις συντάξεις-φιλοδωρήματα των γονέων και των παππούδων τους;
Η φορο-αφαίμαξη των επαγγελματιών , τα συνεχή λουκέτα στην αγορά , η έλλειψη…ζεστού χρήματος , η μεγάλη επιβάρυνση για τα ταμεία κατά 37% , η έλλειψη επενδύσεων , η άγνωστη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα και οι … αδύνατες ελληνικές τράπεζες είναι οι…ωρολογιακές βόμβες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να φέρουν τα πάνω κάτω.
Οι Τσίπρας-Καμμένος και οι βολεμένοι του συστήματος πρέπει κάποτε να πληρώσουν για την κατάντια του λαού. Έρχεται λοιπόν ένα καυτό Φθινόπωρο και οι συγκυβερνώντες είναι αντιμέτωποι με τον κακό τους εαυτό.