Η Kaitlin, μια 15χρονη μαθήτρια, τoν Μάιο 2005, καθώς έπαιζε ελαφροσφαίριση (softball) στο προαύλιο του σχολείου της στη Νέα Υόρκη, ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Η καρδιά της είχε σταματήσει να χτυπά…
Να τι έγινε στη συνέχεια: Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής βλέποντας την Kaitlin να καταρρέει ξαφνικά, έτρεξε να την βοηθήσει. Γνώριζε, αναγνώρισε, ανταποκρίθηκε: Έδωσε εντολή σε ένα μαθητή να φέρει τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED) που υπήρχε στο σχολείο, σ’ έναν άλλο μαθητή οδηγίες να καλέσει το ασθενοφόρο και άρχισε άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Άλλοι εκπαιδευτικοί, που είδαν το συμβάν, έτρεξαν να βοηθήσουν. Μόλις έφτασε ο Απινιδωτής τον χρησιμοποίησαν και η καρδιά της Kaitlin άρχισε πάλι να χτυπά. Όταν έφτασε  το ασθενοφόρο οι διασώστες αντιμετώπισαν την Kaitlin και την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι το σχολείο είχε σώσει τη ζωή της.  
Η Claire, μια άλλη μαθήτρια 17χρονη, τον Οκτώβριο 2015, κατέρρευσε ενώ έπαιζε βόλεϊ, στο γυμναστήριο του σχολείου της στη Γεωργία της Ατλάντα. Ευτυχώς το σχολείο της είχε εκπαιδεύσει το προσωπικό του και στο σχολείο υπήρχε Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής. 4,5 λεπτά μετά την κατάρρευση της Claire, η ζωή της επανήλθε! Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 11 λεπτά. Χωρίς τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή είναι πιθανό η Claire να είχε πεθάνει.
Συμβαίνει συχνά κάποιος να καταρρέει ξαφνικά και να πεθαίνει μετά από Καρδιακή Ανακοπή. Όταν ένα τέτοιο τραγικό γεγονός συμβεί, όλοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε. Όμως υπάρχει αυτό: Άμεση θεραπεία, πριν φτάσει το ασθενοφόρο, με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, δίνει στο θύμα την καλύτερη ευκαιρία για τη ζωή.
Καρδιακή Ανακοπή μπορεί να συμβεί και στο σχολείο. Όταν ένας μαθητής, ένας εκπαιδευτικός, ένα μέλος του προσωπικού, ένας επισκέπτης ξαφνικά καταρρεύσει, η άμεση δράση του σχολείου  μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Το σχολείο πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τη σωστή αντιμετώπιση ενός περιστατικού Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής:
-    Εκπαίδευση εκπαιδευτικών, προσωπικού, μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
-    Εγκατάσταση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στο σχολείο (Μέρος του εξοπλισμού Α' Βοηθειών)
-    Ύπαρξη σχεδίου δράσης και διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας
Το σχολείο έχει τη δύναμη και την ηθική ευθύνη να προστατέψει τις ζωές των μαθητών του, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, του προσωπικού, των επισκεπτών. Με μια απλή προετοιμασία μπορεί να σωθεί μια ζωή στο σχολείο!
Το σχολείο της Kaitlin και της Claire αρνήθηκε να επιτρέψει το θάνατό τους. Η ζωή της Kaitlin και της Claire σώθηκε χάρη στην προετοιμασία του σχολείου τους και τη άμεση δράση των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών τους.
Αν αυτό συμβεί στο δικό σας σχολείο;
https://www.youtube.com/watch?v=tyYRk4Qgucw
Ελένη Πολύζου
Ιατρός Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων
Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης