Αγαπητή κυρία Δριτσέλη.
Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανταποκριθήκατε άμεσα στα ερωτήματά μου. Όπως καταλάβατε δεν καλύφθηκα γι αυτό και επανέρχομαι.
Θα σας παρακαλούσα να μην ξαναπείτε σ εμένα πόσο είναι ο ΕΦΚ στο κρασί. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί τον έχω πληρώσει με απίστευτο κόπο, αγωνία και θυμό μέχρι το τελευταίο λεπτό. Και πολύ πρόσφατα είχα τη χαρά να δω αναλυτικά πόσο επιβαρυνθήκαμε για το 2016 κι όχι μόνο με το φόρο αλλά και με το Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α, το χαρτόσημο, ΟΓΑ χαρτοσήμου κι άλλα ψιλά γράμματα. Ο δεύτερος είναι ότι μπορεί σε εσάς να φαίνεται λίγο το 0,20 ευρώ αλλά όταν ένα προϊόν επιβαρύνεται με 1,00 ή 2,00 ευρώ κι αναφέρομαι στους ασκούς 5λτ και 10λτ που πίνει ο κόσμος, πριν από το ΦΠΑ, τότε καταλαβαίνετε πιστεύω, ότι κανείς δεν θα προτιμήσει ένα ελληνικό προϊόν. Έχει πολλές άλλες επιλογές, όλες αμφιβόλου ποιότητας, προέλευσης και σίγουρα διαφορετικής φορολόγησης. Κι αυτό θα έπρεπε να σας πονάει πάρα πολύ τη στιγμή ειδικά που αναφέρεστε στην παράδοση του τόπου μας.
Το κρασί είναι γεωργικό προϊόν, απόλυτα συνυφασμένο με την παράδοση μας και τη ζωή μας. Όλα τα οινοποιεία της χώρας μας έχουν δώσει μεγάλο αγώνα επιτυχημένο έως και πέρυσι σχετικά με την προώθηση των κρασιών μας. Ένα αγώνα που τον δώσαμε μόνοι μας. Για να μην σας κουράσω όμως μ αυτά γιατί τα έχουμε πει και τα χουμε γράψει πολλές φορές σας επισυνάπτω κάτι που έγραψα πέρυσι όταν ανακοινώθηκε ο φόρος στο κρασί κι εύχομαι να βρείτε το χρόνο να το διαβάσετε. Θα δείτε επίσης κι όλα αυτά που προβλέπαμε ότι θα συμβούν καθώς και στοιχεία που θα σας φανούν χρήσιμα. Θα το βρείτε εδώ: http://topotami.gr/foros-sto-krasi/ .
Θέλω μόνο να σας θυμίσω, γιατί δεν αναφέρθηκε, ότι το ποσό που προσδοκούσατε να εισπράξετε ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτού όπως με ενημερώσατε-και σας ευχαριστώ- ήταν για το πρώτο εννιάμηνο του 2016,16,62 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά που προκλήθηκε στον κλάδο μας είναι ανυπολόγιστη. Αν λάβετε υπόψη σας ότι τα περισσότερα οινοποιεία παρουσίασαν μείωση στις πωλήσεις τους της τάξης του 30%-40% και δυστυχώς όχι μόνο στις πωλήσεις μας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σας ανέφερα στην προηγούμενη επιστολή μου ότι πληρώνουμε ΕΦΚ και στις εξαγωγές που πια κάποιοι δεν τις ονομάζουν εξαγωγές αλλά ενδοκοινοτική διακίνηση. Σας θυμίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη δική σας απόφαση να επιβαρύνετε φορολογικά ένα γεωργικό προϊόν. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω θετικά ότι μας καλείτε ένα χρόνο μετά να συζητήσουμε για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη δική σας απόφαση και που από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε να μην το κάνετε.
Αναγνωρίζω θετικά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε ότι η επιβολή φόρων δεν βοηθά στις εξαγωγές. Έχω πρόταση. Μην το κάνετε. Ζητήστε να καταργηθεί ο φόρος «χθες». Φωνάξτε. Κάντε ότι πρέπει.
Επίσης όντως ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικήςοικονομίας. Να σας κάνω μία ακόμη πρόταση. Μην μας εξοντώνετε με τη φορολογία. Στηρίξτε μας. Βοηθήστε μας με τη γραφειοκρατία. Και σαν πρώτο δείγμα θα ζητήσω και το πρώτο μου ρουσφέτι. Χθες μας στείλανε νέα εγκύκλιο για τον ΕΦΚ. Βάλτε κάποιον από τους συνεργάτες σας να το διαβάσει κι απαντήστε μας σας παρακαλώ τι άλλο θέλετε. Γιατί από το πρωί μου τηλεφωνεί κόσμος που δεν καταλαβαίνει τι ζητάτε πάλι κι εγώ φυσικά δεν έχω βρει ακόμη το χρόνο να κάτσω να διαβάσω τα τελευταία νέα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα ρθω στην εκδήλωση της Κυριακής. Μπορεί να μη μας ακούσατε ούτε μία φορά στη Βουλή, ως Ποτάμι εννοώ, μπορεί να μη βρήκατε ούτε μία πρότασή μας θετική αλλά εγώ θα επιμείνω. Γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Επίσης υπάρχει ένας ακόμη λόγος. Θα ρθω για να έχετε και εικόνα. Να ξέρετε ποιος θα είναι πίσω από το επόμενο λουκέτο. Γιατί δε νομίζω ότι θα αντέξουμε για πολύ ακόμη και γιατί ακούτε για επιχειρήσεις που κλείνουν αλλά δεν ξέρετε ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές.
Γυρίστε το κεφάλι να μας δείτε. Και τώρα μιλώ ως αγρότισσα κι ως συνιδιοκτήτρια ενός μικρού οικογενειακού οινοποιείου. Ναι είμαστε λίγο τρελοί. Που θέλουμε να επιχειρούμε ακόμη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Που σηκώνουμε βάρη πολύ μεγαλύτερα από το μπόι μας. Αλλά είναι το όνειρό μας. Είναι η ζωή μας. Και είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε και μόνη σας τι είμαστε δοκιμάζοντας απλά τα κρασιά μας. Εκεί μέσα θα μας «βρείτε».
ΥΓ. Έχω να σας πω πολλά ακόμη ως εργαζόμενη μαμά 3 μικρών κοριτσιών αλλά αυτό θα το κάνω σε λίγους μήνες που είμαι σίγουρη ότι θα με καταλαβαίνετε καλύτερα.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα
Γραμματέας Τ.Ο. Νομού Τρικάλων Το Ποτάμι
Αγρότισσα
Κάτοικος Διάβας, Καλαμπάκας