Διανύουμε , αισίως , τον 8ο χρόνο των μνημονίων και ενώ οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν , σχεδόν ανά 2ετία , τόσο τις χρειάζονται οι δανειστές , όμως , το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο , η μια αξιολόγηση την άλλη , η κρίση βαθαίνει , το ζεστό χρήμα δεν υπάρχει πια , η αγορά είναι σχεδόν…νεκρή , η ελπίδα για ανάκαμψη διαψεύδεται , η απογοήτευση απλώνει καθημερινά τα πλοκάμια της στη μεσαία και στην εργατική τάξη , η μετανάστευση…εγκεφάλων φρενάρει τη χώρα μας οι υπάλληλοι , οι συνταξιούχοι και γενικά οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση και τα ψέματα και η προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυμίζουν εποχές…παραπετάσματος και νοοτροπία ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η ιστορία της σημερινής πολιτικής σκηνής θυμίζει , λίγο πολύ , τον Πύρρο , τον Μολοσσό βασιλιά , που το 279 π.Χ. εξεστράτευσε εναντίον της Ρώμης και στη μάχη που έδωσε στο Άσκλον (σημερινό Άσκολ-Σατριάνο , Φοτζια) νίκησε τους Ρωμαίους. Έχασε , όμως , πολλούς άνδρες και τους πιο επίλεκτους αξιωματικούς του. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία προς τη Ρώμη. Μάλιστα , ο Πλούταρχος γράφει , πως , όταν ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη αυτός του απάντησε με σαρκασμό << μια ακόμη νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς>>. 

Την Πύρρειο η Καδμία νίκη μας θυμίζουν τα σημερινά… πανηγύρια των κυβερνώντων ύστερα από το προχτεσινό Eurogroup. Ας δούμε λίγο τα πράγματα από τη λογική τους διάσταση ούτε όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση , ούτε όπως τα αποτυπώνει η αντιπολίτευση. 

Οι Τσίπρας-Καμμένος , όχι με την γραβάτα και τα σχετικά…χαμαιτυπεία , δήλωναν πως ήθελαν μια <<καθαρή λύση>> δηλαδή όχι μείωση του αφορολογήτου , πλεόνασμα σε λογικά πλαίσια , άνοιγμα του Q.E. δηλαδή της ποσοτικής χαλάρωσης , συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια και φυσικά ρύθμιση του χρέους και εκταμίευση της δόσης. Από όλα αυτά πέτυχαν μόνο ένα , που μπορούσαν να το έχουν πάρει και στο Eurogroup του Μαϊου , δηλαδή την εκταμίευση 6,9 δις ευρώ , για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και 800 εκατομμύρια ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς πολίτες. Τα υπόλοιπα 800 θα εκταμιευτούν το Σεπτέμβριο , αν όλα πάνε καλά και αν δεν πατήσει…πόδι ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας. 

Και όμως θριαμβολογούν , αφού ούτε το χρέος ρύθμισαν , ούτε την ποσοτική χαλάρωση πέτυχαν και το πλεόνασμα πάει στο 3,5% μέχρι το 2022 και τουλάχιστον στο 2% έως το 2060…!

Ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Politico , δύο μέρες πριν το τελευταίο Eurogroup , αναφέρει , πως <<Η Ελλάδα είναι de facto αποικία της Γερμανίας. Πως ο Τσίπρας κάνει τηλέφωνα αλλά οι προσπάθειές του έχουν αποδώσει περισσότερο κοροϊδία παρά σεβασμό. Πως η Ελλάδα είναι συνώνυμο της οικονομικής ανικανότητας σε όλη την Ευρώπη και πως ο Τσίπρας δεν έχει πολλές επιλογές παρά να αποδεχθεί τις επιθυμίες των αποικιακών αφεντάδων του>>. Καταλήγει δε με τη φράση <<καημένε Αλέξη Τσίπρα>>. Για μια 8ετή υφεσιακή πορεία η Ελλάδα ήταν όμηρος της εσωτερικής πολιτικής. Τώρα είναι όμηρος της Γερμανίας , ενώ η κρατική μηχανή και το κράτος πρόνοια έχει καταστραφεί. 

Οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης αποδομούνται από τα ίδια τα αποτελέσματα. Απέτυχαν παταγωδώς και προσπαθούν με επικοινωνιακά τρικ να παραπλανήσουν τους πολίτες της χώρας αυτής. 

Τον Ιανουάριο του 2016 οι Τσίπρας-Καμμένος έλεγαν , πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε 1 ευρώ μέτρα. Και όμως περιέκοψαν συντάξεις , φόρτωσαν στους πολίτες 5,1 δις ευρώ , μείωσαν το αφορολόγητο , χωρίς να παραιτηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως έλεγε , κατάργησαν τα κοινωνικά επιδόματα και εξόντωσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τέτοια τραγική οικονομική κατάσταση ούτε επενδύσεις έρχονται , ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται , ούτε η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα , που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο και η αξιοπιστία έχει χαθεί προ πολλού; Κανένας.

Συμφώνησαν σε όλα , όταν τελείωσαν τα ψέματα. Ξεκίνησαν από το σκίσιμο των μνημονίων , που τα ψήφισαν δύο δύο και κατέληξαν στο Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ. 

Λέτε η Πύρρειος νίκη του Αλέξη Τσίπρα και η θύελλα με το χαμαιτυπείο της γραβάτας στο Twitter του Πάνου Καμμένου να φέρουν εκλογές το Φθινόπωρο; Κάτι ξέρει ο Σοϊμπλε για το <<άνθρακες ο θησαυρός>>.