Με σύμμαχο τον καιρό, σε λίγες ημέρες οι παραγωγοί ξεκινούν τη συλλογή του βαμβακιού.

Η εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν της χώρας, δεν έχει καμία σχέση με την περσινή.
Η απουσία του πράσινου σκουληκιού από τις καλλιέργειες πρόσφερε μία μεγάλη ανάσα στους καλλιεργητές. Εξαίρεση αποτελεί η Θράκη, όπου το έντομο προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε Έβρο και Ροδόπη.

Οι βροχές του καλοκαιρού επηρέασαν και αυτές θετικά την παραγωγή καθώς, λόγω της μείωσης των ποτισμάτων, έπεσε το κόστος.  Μικροπροβλήματα όμως υπήρξαν στο στρεσάρισμα των φυτών από τις καιρικές συνθήκες.
Θεσσαλία
Με την ελπίδα οι βροχές που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στον κάμπο να είναι λίγες και όχι ισχυρές, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η συγκομιδή του βαμβακιού, οι παραγωγοί προχωρούν στις τελευταίες καλλιεργητικές φροντίδες.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της συγκομιδής κι αφού μέχρι τώρα η παραγωγή εξελίχθηκε ικανοποιητικά (μόνο στην Καρδίτσα το πράσινο σκουλήκι άφησε σε ορισμένα χωριά το αποτύπωμα του), όλοι εύχονται ο μήνας να είναι στεγνός.
Τα εκκοκκιστήρια ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους από τις 20 Σεπτεμβρίου, αφού φέτος η καλλιέργεια είναι πρώιμη. Η μέση στρεμματική απόδοση στη Θεσσαλία αναμένεται στα 320-350 κιλά, με τον Νομό Λάρισας (Κιλελέρ-Φάρσαλα) να παρουσιάζει και φέτος ικανοποιητικά αποτελέσματα, ακολουθεί ο Νομός Καρδίτσας και έπονται τα Τρίκαλα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας, Μωχάμεντ Νταράουσε, υπενθυμίζει τη σχετική υπουργική απόφαση για τον κίνδυνο απώλειας της συνδεδεμένης, σε περίπτωση συγκομιδής του βαμβακιού με μηχανές stripper και το ποσοστό 10% ως πλαφόν στις ξένες ύλες. Πέρυσι, οι Θεσσαλοί παραγωγοί πληρώθηκαν κατά μέσο όρο με 53-54 λεπτά το κιλό. Φέτος αναμένουν καλύτερη τιμή (56-57 λεπτά), λόγω ποιότητας και μειωμένης παραγωγής στη Θράκη.
Τέλος, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας εκτιμάται πως θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό τις ποσότητες ελληνικού βαμβακιού που θα αγοραστούν, αλλά όχι και τις τιμές.


ypaithros.gr