Με τη λογική ότι ένας αγρότης πρέπει να έχει διευρυμένη δραστηριότητα για να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμος, ο 22χρονος Βασίλης Ευθυμίου αποφάσισε να αποκτήσει γνώσεις στη ζωική παραγωγή, ώστε να συνδυάσει τη φυτική παραγωγή με την κτηνοτροφία.

Μεγαλωμένος σε αγροτική οικογένεια και προερχόμενος από τα Τρίκαλα, ο Βασίλης έχει ως στόχο να αποκτήσει τη δική του κτηνοτροφική εκμετάλλευση με αγελάδες κρεοπαραγωγής.

Ως απόφοιτος πλέον της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, σχεδιάζει το γεωργικό του μέλλον, έχοντας ως εφόδιο τις γνώσεις που απέκτησε.

«Καλλιεργώ βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι και αποφάσισα να πάω στη συγκεκριμένη σχολή, γιατί κάποια στιγμή θέλω να φτιάξω τη δική μου κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Ήθελα, λοιπόν, να μάθω για την εκτροφή, το σιτηρέσιο και κάθε καινούργια τεχνική που θα με βοηθήσει να πραγματοποιήσω τον στόχο μου με το καλύτερο αποτέλεσμα», αναφέρει ο Βασίλης στην «ΥΧ».

Η βιολογική εκτροφή μέσω της παραγωγής δικών του ζωοτροφών συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο του, καθώς, όπως αναφέρει, «με τη βιολογική εκτροφή μπορεί ένας κτηνοτρόφος να έχει ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν, μειώνοντας παράλληλα την περιβαλλοντική επιβάρυνση της εκμετάλλευσής του».

Πριν από όλα αυτά, όμως, ο Βασίλης επιθυμεί να εργαστεί σε μια κτηνοτροφική μονάδα, ώστε να αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται.

Μελισσοκομία

Η φοίτησή του στη σχολή δεν του έδωσε μόνο το ερέθισμα για τη βιολογική εκτροφή, αλλά και για τη μελισσοκομία.

«Μέσα από τη σχολή έμαθα για τη μελισσοκομία και οφείλω να πω ότι είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Αν ασχοληθεί κανείς με τη συγκεκριμένη εκτροφή, θα καταλάβει ότι είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Θέλω, λοιπόν, να φτάσω σε ένα σημείο που θα μπορώ να συνδυάσω και τα δύο είδη εκτροφής, αλλά και τη φυτική παραγωγή», μας λέει.

Να αλλάξουμε τις παλιές πρακτικές

Η απόφαση του Βασίλη να εκπαιδευτεί οφείλεται στην επιθυμία του για εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «κάθε νέος που ασχολείται με την κτηνοτροφία θα πρέπει να πάει σε μια σχολή, γιατί το να λειτουργούμε με τις πρακτικές των προηγούμενων γενιών δεν θα μας πάει μπροστά. Ο κτηνοτρόφος δεν θα μάθει καινούργιες τεχνικές, ώστε να παράγει καλύτερα προϊόντα, με αποτέλεσμα την καλύτερη τιμή».

Bικτωρία Αποστολοπούλου (ypaithros.gr)