Από το νομό Τρικάλων και συγκεκριμένα τα χωριά Κρηνίτσα και Ταξιάρχης, ξεκίνησε η συγκομιδή βάμβακος. Τα πρώτα αυτά, πολύ ποιοτικά βαμβάκια παρέδωσαν οι αγρότες στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.

Οι αποδόσεις τους δεν ξεπέρασαν τα 300 κιλά το στρέμμα, στο πρώτο χέρι, αλλά όπως μας είπαν από την Ένωση Τρικάλων, με το δεύτερο χέρι, ίσως φθάσουν και τα 400 κιλά το στρέμμα.

Η τιμή που παρέδωσαν οι συνεργαζόμενοι εδώ και πολλά χρόνια με την τοπική ΕΑΣ αγρότες, δεν έχει καθοριστεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει αφού συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΑΣ Τρικάλων, για να συνεκτιμήσει τις αποδόσεις, την ποιότητα κ.λπ. Οι παραγωγοί πάντως είναι σίγουροι πως θα πληρωθούν τα συγκεκριμένα βαμβάκια σε τιμές, αρκετά πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό.

Σημειωτέον ότι τα βαμβάκια στα Τρίκαλα είναι εξαιρετικής ποιότητας φέτος, καθώς οι παραγωγοί, βλέποντας το καλό εμπορικό κλίμα, επένδυσαν αρκετά στις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΣ Τρικάλων, στο νομό Τρικάλων, καλλιεργούνται φέτος 97.000 στρέμματα, αντί 93.000 πέρσι, δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση, σε αντίθεση με άλλες ζώνες της χώρας.

Όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, στο νομό Βοιωτίας, όπως μας είπε ο βαμβακοπαραγωγός Γιάννης Βάγκος, οι πρώτες συζητήσεις των παραγωγών για την τιμή στο βαμβάκι, αφορούν τα 63 λεπτά το κιλό.

agrotypos.gr