Εκτεταμένες ζημιές από τις μεταβολές του καιρού (βροχή-χαλάζι ασταθής θερμοκρασία) έχουν υποστεί οι Πεπονοπαραγωγοί του νομού Τρικάλων με αποτέλεσμα τόνοι πεπονιών να σαπίζουν στα χωράφια, σημειώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και ζητά αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεων για τους πληγέντες αγρότες.

Συγκεκριμένα ζητά:

- Άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να προχωρήσει σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών μέχρι την αποζημίωσή τους από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

- Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές και νόσους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και να αποζημιώνει έγκαιρα & δίκαια στο σύνολό τους, στο 100%, και να μην υπάρξει καμιά σκέψη ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

- Να καθιερωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος για να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα ώστε να μη μένει κανένας αγρότης παραγωγός έρμαιο στα χέρια των εμποροβιομηχάνων.

Επίσης καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Λάρισα στα γραφεία του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1 Ιούλη ώρα 11 πρωί.