45 κτηνοτρόφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας, και ίδρυσαν την πρώτη ομάδα παραγωγών που αφορά το αιγοπρόβειο γάλα. Ήδη συγκροτήθηκε τριμελής προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της τοπικής ΕΑΣ, Δημήτρη Κόττη και τους κ.κ. Λ. Τσιάρα και Σωτ. Αδάμου.
Σε λίγες μέρες, η Επιτροπή θα συγκαλέσει γενική συνέλευση για την έγκριση του σχεδίου του καταστατικού και την εκλογή νέας διοίκησης. Να σημειωθεί ότι οι 45 αιγοπροβατοτρόφοι παράγουν 2,5 εκατομμύρια κιλά γάλα, εκ των οποίων οι 500 τόνοι είναι βιολογικό. Στόχος της προσωρινής διοικούσας Επιτροπής είναι να προχωρήσουν το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου σε έρευνα αγοράς για την προώθηση του γάλακτος. Θα συγκεντρώσουν τις προσφορές, θα τις γνωστοποιήσουν στους κτηνοτρόφους-μέλη της ΟΠ και οι ίδιοι θα αποφασίσουν σε ποιους και πόση ποσότητα γάλακτος θα παραδώσουν. Φυσικά, το προϊόν θα φύγει μέσω παραστατικών που θα συγκεντρώσει η ομάδα. Σχετικά με τις ζωοτροφές, τα μέλη της θα μπορούν να μπορούν να προμηθεύονται από το νέο σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών που δημιούργησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας, κοντά στο χωριό Σαρακίνα. Μαζί με το ζωοτροφάδικο, η ΕΑΣ απέκτησε και αποθηκευτικούς χώρους, πάντα πιστή στη φιλοσοφία ενίσχυσης του εισοδήματος του κτηνοτρόφου.
Σύμφωνα με τον κ. Κόττη, «για εμάς, η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί το ισχυρό χαρτί της οργάνωσης. Εκείνο που θα μας βγάλει από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βιώνουν όλοι οι συνεταιρισμοί. Μέσω της ομάδας παραγωγών ισχυροποιείται η διαπραγματευτική ικανότητα των κτηνοτρόφων, μειώνουμε το κόστος παραγωγής και πιστεύω ότι, χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότεροι αιγοπροβατοτρόφοι θα γίνουν μέλη της».

ypaithros.gr