Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής προστασίας των μελισσών από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.   
Κατά την ανθοφορία του βαμβακιού, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών. Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο αυτή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθώς τα περισσότερα είναι μελισσοτοξικά.
Οι βαμβακοπαραγωγοί  είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α) Χρήση των λιγότερων μελισσοτοξικών προίόντων
β) Εφαρμογή των ψεκασμών κατά τις απογευματινές ώρες μετά την δύση του ηλίου, την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες
γ) Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνό και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται  αυστηρά οι οδηγίες χρήσης ΦΠ για τη δοσολογία, τη συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής  καθώς και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51603, 51604 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλ. 24210-66525.