Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι βουλευτές των Σπαρτιατών μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου για άσκηση δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών, καθώς εκκρεμεί και η απόφαση του εκλογοδικείου για το αν θα κηρυχθούν έκπτωτοι.

Ανεξάρτητες διαδικασίες

Οι δύο διαδικασίες, βέβαια, πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, ωστόσο αρκετοί που παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα, εκτιμούσαν και παλαιότερα ότι η μια διαδικασία μπορεί να «ξεκλειδώσει» την άλλη. Το εκλογοδικείο, επί παραδείγματι, θα μπορούσε να βασιστεί στην απόφαση του δικαστηρίου και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ενστάσεις στρέφονται κατά της εκλογής του βουλευτή Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα, του προέδρου και βουλευτή περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών, Βασίλη Στίγκα, του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Πέτρου Δημητριάδη, και της Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και μία ένσταση η οποία αφορά τη χρήση και διατήρηση του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Στο ποινικό κομμάτι, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής, ανήκαν μεν στο κόμμα Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Οι καταγγελίες για Greek Mafia

Ο Βασίλης Στίγκας από το βήμα της Βουλής είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες, Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για Greek mafia και για καταστάσεις «Don Corleone». «Ήδη έχω μπει στο ρεκόρ Γκίνες, αλλά δεν φταίω», είχε πει αναφερόμενος στο γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές έχει απομονωθεί (χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο να είναι μόνος τους στα έδρανα των Σπαρτιατών) και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη πίσω απ’ όλα όσα συμβαίνουν στους Σπαρτιάτες.

Οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς το εκλογοδικείο είναι πολύ πιθανό εφόσον ασκηθεί δίωξη εναντίον τους να προχωρήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να γίνουν συνολικά νέες εκλογές, κάτι που προφανώς είναι απίθανο.

Το δεύτερο είναι το εκλογοδικείο να πει ότι μόνο στις 12 περιφέρειες και στους βουλευτές που εξέλεξαν Σπαρτιάτες υπάρχει πρόβλημα, άρα θα επαναληφθεί η εκλογή σε 12 περιφέρειες.

Και το τρίτο ενδεχόμενοι οι 12 βουλευτές να αναπληρωθούν από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη χρηματοδότηση του κόμματος αυτή δίδεται σε κόμμα και όχι σε βουλευτές. Από τη στιγμή λοιπόν που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες στην παρούσα Βουλή, οι Σπαρτιάτες (ως κόμμα), οπότε δεν θεωρείται απίθανο να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια της ρύθμισης που έγινε με τη Χρυσή Αυγής.

Αποχωρήσεις μετά την παραγγελία για διώξεις

Ήδη μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα. «Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή (την ΚΟ) είχε να κάνει με την πεποίθησή μου ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ένα ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της», ανέφερε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπειά μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίζω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα».

«Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ.. θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύτηκαν», σημείωσε.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του και ο βουλευτής Ιωάννης Δημητροκάλλης.

ethnos.gr