Εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα της αξιοποίησης του Φρουρίου από τον Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος πλέον μιλάει ακόμη και για το ενδεχόμενο να... γκρεμίσει το ιστορικό κτίριο!

Η ιστορία ξεκινά το... 1909, όταν (όπως αναφέρει και η Μαρούλα Κλιάφα στο βιβλίο της Τρίκαλα Από τον Σεϊφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη, Τεύχος Α, σελ. 306) ο Δήμαρχος Κανούτας σκεφτόταν σοβαρά να... γκρεμίσει το Κάστρο αφού ήταν άχρηστο και σύμφωνα με πολλούς κατοίκους της περιοχής, έκοβε τον αέρα που έρχεται από την Καλαμπάκα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, πάρθηκε μέχρι και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επισήμανση για τον αέρα είναι πολύ σημαντική για τις βιοκλιματικές αναπλάσεις που χρηματοδοτεί σήμερα το ΕΣΠΑ και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με αφορμή το πολύ ζεστό μικροκλίμα των Τρικάλων.

Το 1934 ο Δήμαρχος Θεοδοσόπουλος με δική του απόφαση -και όχι με απόφαση συμβουλίου- αποφασίζει να φτιάξει το Φρούριο αφού πρώτα ο χώρος παραχωρήθηκε από το υπ. Γεωργίας στο Δήμο. (Από τον Σεϊφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη, Τεύχος Β, σελ. 321)

Από τότε μέχρι σήμερα το Φρούριο αναπλάστηκε ενώ στις αρχές τις δεκαετίας του '60 κατασκευάστηκε και το κτίριο που σήμερα στεγάζει το αναψυκτήριο.

Το τεράστιο και μάλλον αξεπέραστο πρόβλημα που πλέον υπάρχει είναι το γεγονός ότι το κτίριο του αναψυκτηρίου κατασκευάστηκε ΧΩΡΙΣ οικοδομική άδεια, ενώ η νομιμοποιήσή του σήμερα είναι αδύνατη αφού ο χώρος εκτός από αρχαιολογικός είναι και δασικός.

Μάλιστα στην προχθεσινή της συνεδρίαση η Δημοτική Κοινότητα Τρικάλων δεν συμφώνησε να εκμισθωθεί όλος ο χώρος, λόγω και των αδειοδοτικών προβλημάτων που υπάρχουν.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ- ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ....

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου στις 03.03.2015 απέστειλε έγγραφο στο Υπ. Εσωτερικών ρωτώντας αν ισχύει η απόφαση του 1909 ή ισχύει η μεταγενέστερη του 1934. Το Υπουργείο απέστειλε άμεσα την με ΑΠ. 3463/26.03.2015 απάντησή του λέγοντας πως προφανώς μία απόφαση συμβουλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί με απόφαση Δημάρχου και πως το Φρούριο πρέπει να γκρεμιστεί.

Παράλληλα ο Δήμος απέστειλε σχετικό έγγραφο και στην ΛΔ Εφορεία αρχαιοτήτων. Η απάντηση της προϊσταμένης κας. Κρ. Μαντζανά ήταν σαφής. Το Φρούριο πρέπει να γκρεμιστεί εφόσον δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και εφόσον ο νέος εκμισθωτής του δεν έχει προγραμματίσει γάμους για το καλοκαίρι του 2015.

Το θέμα του γκρεμίσματος του Φρουρίου έρχεται ως εξαιρετικά επείγον στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ήδη στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος με επείγον έγγραφό του ρωτά γιατί το Φρούριο δεν γκρεμίζεται, κόβοντας τον αέρα από κάτοικο του Βαρουσίου, ο οποίος παράλληλα ζητά να κατεβεί και η στάθμη του λόφου μερικά μέτρα για να πιάνει καθαρά το σήμα της digea από το σημείο εκπομπής "Κορομηλιά".

Ο Δήμος πάντως δεν σκέφτεται να αφήσει αναξιοποίητη την έκταση που θα προκύψει μετά το γκρέμισμα του ιστορικού χώρου. Λόγου της αυξημένης ζήτησης εκτάσεων για βοσκή μετά και το γνωστό θέμα που προέκυψε για τα βοσκοτόπια σε όλο το νομό, σκέφτεται να παραχωρήσει το χώρο σε Τρικαλινούς κτηνοτρόφους. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η ύπαρξη του γνωστού σιντριβανιού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως στέρνα για ζώα.

Προκειμένου οι τρικαλινοί να βγάλουν τις τελευταίες τους φωτογραφίες στο Φρούριο, ο Δήμος ανακοινώνει πως οι χώροι του Φρουρίου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό καθημερινά ΚΑΙ Κυριακές από τις 09.00-15.00 μέχρι τις 15.04.2015.