Στην πρωινή ζώνη του ΣΚΑΙ και στον απόηχο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, βρέθηκε ο Χρήστος Σιμορέλης το πρωί της Τετάρτης. Μαζί του στο πάνελ ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι από την Νέα Δημοκρατία, την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ. Η συζήτηση εξελίχθηκεγύρω από το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού και το σχολιασμό της χθεσινής ολομέλειας.
Όπως σημείωσε ο Βουλευτής, η δυσεπίλυτη εξίσωση του ασφαλιστικού αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν δημιούργησε, αλλά καλείτε και έχει χρέος να το λύσει με στόχο να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα και οι τωρινοί και μελλοντικοί ασφαλισμένοι να λάβουν τις ασφαλιστικές τους παροχές.
Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, την στιγμή της κρίσης και έχοντας μεγάλη ευθύνη για την κατάντια του ασφαλιστικού. στέκεται κατώτερη των περιστάσεων. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε συνεπής στις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, αναπαράγοντας τις θέσεις των πιο ακραίων οικονομικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Η απάντηση που μας έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν περικοπές συντάξεων, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση παλεύει και πετυχαίνει να μην πειραχτούν οι κύριες συντάξεις.Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαφώνησε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που οι ίδιοι οι εργοδότες δέχτηκαν. Οι προτάσεις του ήταν ιδιωτική ασφάλιση, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμψηφισμό των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών. Συνταγές που εντείνουν τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και που είναι βαθιά ριζωμένες στην ιδεολογία του.
Το ασφαλιστικό έχει μία συγκεκριμένη, θλιβερή ιστορία. Από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνήσειςάδειασαν τα αποθεματικά, για να εξασφαλιστούν προμήθειες και θαλασσοδάνεια σε ημετέρους. Τις δεκαετίες 1990-2000 η καταστροφή συνεχίστηκε με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό "πάρτι", το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, που ήταν τζόγος στα λεφτά των ασφαλισμένων, κοστίζοντας εκατομμύρια και το εγκληματικό PSI όπου τα ταμεία έχασαν  πάνω από 12 δισ.  Οι πολιτικές που εφάρμοσαν προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας από το 7% στο 26%.Στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014 και 19,2% μείωση των ασφαλισμένων λόγω της υψηλής ανεργίας.
Αυτή τη στιγμή καλούμαστε κάνουμε μία επανεκκίνηση στο Ασφαλιστικό. Τα πάντα θέτονται προς συζήτηση και η Κυβέρνηση καλεί όλους τους φορείς σε διάλογο. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης ότι η λύση στη κρίση δεν είναι οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά η επανεκκίνηση της οικονομίας με παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αντί για μείωση.Για εμάς η αναδιανομή, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι βασική μας πολιτική επιδίωξη και πυρήνας της ιδεολογικής μας ταυτότητας. Δεν θα υπάρξει καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.Το προτεινόμενο σύστημα είναι εξαιρετικά απλό, μειώνοντας τα διαχειριστικά κόστη. Επιπλέον, η εθνική σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με ρήτρα ανάπτυξης και θα αναπροσαρμόζεται με βάση μακροοικονομικούς δείκτες. Δεν αποτελεί θετικό στοιχείο η υποτίμηση της εργασίας, η επισφάλεια,η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η αντικατάσταση του από ιδιωτικές δομές, προσιτές σε περιορισμένο κοινό. Τόσο καιρό η Νέα Δημοκρατία εξέφραζε δειλά και αποσπασματικά αυτές τις επικίνδυνες απόψεις, ήρθε η ώρα να το κάνει δια στόματος ηγεσίας.