Το πρωί δάσκαλοι, αεροσυνοδοί, πολιτικοί μηχανικοί, φαντάροι, οδηγοί λεωφορείου. Και το βράδυ; Φορούν τα καλά τους και το πιο πλατύ χαμόγελό τους, και το στήνουν στον χορό για τις ανάγκες του «Στην υγειά μας, ρε παιδιά».

Είναι δυνατόν στις μέρες μας ένα χορευτικό γκρουπ να ξεκινά με πούλμαν από τα Τρίκαλα, να κάνει μια διαδρομή 4,5 ωρών, να φτάνει στην Παλλήνη κατά τις 6.00 το απόγευμα, να χορεύει στο στούντιο Ζερβάκη με αμείωτο κέφι για την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Alpha και να μη δείχνει ούτε λεπτό σημάδια κόπωσης; Κι όμως, είναι!
Μάλιστα τα λυγερόκορμα κορμιά των αντρών και των γυναικών θα λικνιστούν ασταμάτητα στους ρυθμούς όλων των χορών, τουλάχιστον μέχρι τη 1.00 το πρωί και μετά θα μπουν στο λεωφορείο τους για να επιστρέψουν στα Τρίκαλα στις 6.00 το πρωί, να κάνουν ένα μπάνιο, να πιουν έναν καφέ με τους δικούς ανθρώπους και να πάνε στις δουλειές τους. Γιατί όλοι τους είναι «εθελοντές χορευτές» αλλά σκληρά εργαζόμενοι.

Η αναγνώριση
Αυτή είναι η ψυχή του Ελληνα κι αν η Ελλάδα προχωράει και οραματίζεται είναι γιατί υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, όπως ο Χορευτικός Ομιλος Τρικάλων, που δημιουργεί πολιτισμό χωρίς αμοιβή, απλώς για το χειροκρότημα και το «μπράβο», την αναγνώριση των κόπων και την προβολή της πλούσιας κληρονομιάς μας μέσω της μικρής οθόνης σε όλους τους συμπατριώτες μας αλλά και στους ομογενείς.

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η «Espresso» βρέθηκε στα γυρίσματα της παραγωγής του καναλιού της Κάντζας για το αποκριάτικο επεισόδιο -θα προβληθεί απόψε στις 21.00- και γνώρισε από κοντά την «ψυχή» του συλλόγου. Ο δάσκαλος Παναγιώτης Μάνος εδώ και 13 χρόνια έχει μάθει σε πεντακόσια άτομα από τα Τρίκαλα πώς να χορεύουν ή καλύτερα πώς να... πετάνε με εντυπωσιακές φιγούρες στον αέρα.

«Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη σπουδαία παραγωγό της εκπομπής Βίκυ Λάσκαρη συνεργαζόμαστε εδώ και πέντε χρόνια. Πήραμε ένα τηλέφωνο και αμέσως μας άνοιξαν την αγκαλιά τους. Μια φορά μας είδανε και μετά γίναμε συνεργάτες τους.
»Ο Σπύρος είναι ένας απλός, ευγενής και προσιτός άνθρωπος, που έχει το ταλέντο να τους κάνει όλους μια παρέα. Μας λέει κάθε φορά πόσο πολύ του αρέσουμε»
τονίζει ο κύριος Μάνος και συνεχίζει:  «Για το αποκριάτικο γύρισμα έχουμε έρθει δεκαπέντε χορευτές από τα Τρίκαλα. Εμείς δεν χρειαζόμαστε πρόβες. Με το που φτάνουμε μπαίνουμε αμέσως στο γύρισμα και ανάλογα με τη μουσική η ομάδα μας ξεκινά τον χορό. Νέα αγόρια και κορίτσια μέχρι 25 ετών πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
»Οι κοπέλες του συλλόγου μας είναι από 18 έως 30 ετών και οι άντρες από 20 έως 50. Υπάρχουν κορίτσια που είναι πολιτικοί μηχανικοί, ψυχολόγοι, δασκάλες, γυμνάστριες, φοιτούν στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και είναι αστέρια στον χορό. Μερικές είναι παντρεμένες και οι σύζυγοί τους τις καμαρώνουv στην εκπομπή».

Ο Χορευτικός Σύλλογος Τρικάλων εργάζεται εντατικά μέσα σε δύο μεγάλες αίθουσες χορού, όπου παραδίδουν μαθήματα -εκτός από τον Παναγιώτη Μάνο- η Κάτια-Νανά Μάνου και η Ραφαέλλα Μάνου. «Μέσα από την παραγωγή του Σπύρου μάς αγάπησαν οι Ελληνες της διασποράς. Ετσι από 15 έως 22 Απριλίου μας προσκάλεσαν στην Αμερική, στο Ντριτρόιτ, αλλά και στο Τορόντο του Καναδά.
Από τις πιο δυνατές στιγμές του συλλόγου μας ήταν η παρουσίασή μας στην Κίνα το 2012 με πενήντα χορευτές, σε Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Κύπρο αλλά και στο Ηρώδειο. Κι εδώ θέλω να τονίσω ότι ο σύλλογός μας δεν έχει πάρει καμία κρατική επιχορήγηση, ζει μέσα από τις συνδρομές των μελών του. Τα 400 παραδοσιακά κοστούμια που έχουμε -ηπειρώτικες, μακεδονίτικες, κρητικές φορεσιές- τα ράψαμε μόνοι μας».

espresso.gr